На прага на връчването на втория мандат за съставяне на правителство, както и заявките на всички по-малки формации в парламента, че третият мандат не е обречен, от ГЕРБ разпратиха позиция до медиите, в която затвърждават, че няма да подкрепят никого.

Такава бе изначално и заявката на лидера на партията Бойко Борисов - "ако не стане с първия, няма да стане и с втория, и с третия".

"Във връзка с редица медийни запитвания от ГЕРБ заявяваме, че няма да подкрепим втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.  

Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-тото Народно събрание не създават необходимата база за съставянето на стабилно правителство. Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н  - това не е разум, а политически инат", се посочва в позицията на партията.

И тъй като математическите и политически мнозинства без нейните 68 депутати не са възможни, от там директно говорят за предстоящи нови предсрочни избори:

"Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание."

Както е известно, вторият мандат за съставяне на правителство трябва да отиде в ДПС. Групата обаче се разцепи на две при гласуването за проектокабинета "Желязков" - едните депутати последваха повелята на Делян Пеевски, другите - на Ахмед Доган. Все още не е ясно дали изобщо ДПС ще се опита да реализира мандата.

В коалицията ПП-ДБ пък не могат да се разберат искат ли третия мандат или ще са опозиция в рамките на този парламент, ако кабинет се състави изобщо. От ДБ настояват да се направи опит, ПП категорично остава в опозиция.

"Има такъв народ" първа поиска третия мандат - за да прави "експертен" кабинет.

"Възраждане" също го поиска - да обединява около себе си всички срещу ГЕРБ и ДПС.

И временното ръководство го поиска, макар по-срамежливо - за кабинет на националното спасение.

От "Величие" даваха разнопосочни сигнали, но групата й се разцепи и сега вече депутатите й са независими, т.е. групата бе заличена.