ДСБ предлага на партньорите си в “Продължаваме промяната-Демократична България” обединението да поиска третия мандат за съставяне на правителството. Този мандат трябва да се разглежда като “национален”, а евентуалният кабинет като “технически”.

Това се казва в резолюция на партията, приета от Изпълнителния съвет. Предложението на ДСБ идва на фона на заявения отказ от страна на ПП от опити за сформиране на управление. На няколко пъти и съпредседателят на партията Асен Василев, и депутатката Лена Бориславова се аргументираха, че правителство не се прави с малък брой депутати, а избирателите на обединението са му дали мандат да бъде опозиция. Засега не е известна позицията на “Да, България” по въпроса.

“Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме промяната - Демократична България” да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”. Създаденото с него управление под формата на „технически кабинет“ трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред и съхраняването на парламентарната република”, посочва се в резолюцията на ИС на ДСБ.

Освен това от формацията на Атанас Атанасов, също като “Да, България”, заговориха за консолидация и в рамките на ДБ, и с партньора ПП, включително с общи заседания на ръководните органи, обща комуникационна стратегия и пр.

Публична тайна е, че соловите изпълнения на лидерите, най-вече от страна на ПП, често пораждат напрежение в коалицията. Последният пример за това беше интервюто на Кирил Петков пред “Евроком”, което вчера породи напрежение заради допускането от страна на съпредседателя на “Промяната продължава”, че е възможно да се водят разговори с проруската “Възраждане”. Евродепутатът на ДСБ Радан Кънев излезе с остра реакция, насочена директно срещу Петков. 

"Това предложение трябва да се обсъди внимателно. То има своите предимства, но има и своите проблеми", каза бившият премиер Николай Денков преди заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Пред журналисти Денков допусна, че е възможен разговор с ДПС за политики, ако "Пеевски бъде премахнат от политическия терен".

В резолюцията на ДСБ се казва и следното:

"Оценяваме политическото решение “Продължаваме промяната - Демократична България” сами да носим отговорност за кабинета „Денков“ като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция."

Христо Иванов подкрепя идеята за третия мандат

“Ако има шанс да бъде формирано анти-Пеевски правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим.” Това заяви пред бТВ подалият оставка като председател на “Да, България” Христо Иванов по повод предложението на ДСБ.

“Интересът на българските граждани е да си върнем републиката и да не позволим Пеевски да я излапа. Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство от партии, които са готови да работят последователно за премахване на модела “Пеевски”. Той не е просто един човек, а носител на технология, на един модел на осъществяване на власт. За да се премахме този модел, трябва да се приложат онези реформи, които предложихме с меморандума от февруари”, каза Иванов.

И напомни това, което е казвал многократно досега - че ротационната формула на управление на ПП-ДБ с ГЕРБ е била счупена, защото реформите, предложени в меморандума по отношение на съдебната власт, регулаторите и службите са били непоносими за Пеевски и той е принудил Борисов да отидем на избори. 

"Ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски, това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за тези реформи. Това е тестът, няма друг. Ако има такава готовност, тя трябва да бъде използвана и този парламент трябва да даде време”, каза Иванов.

Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Помолен да коментира сътресенията в ДПС по оста Пеевски - Доган, Христо Иванов смята, че развръзката е предизвестена.

"Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко. И в момента виждаме някакви опити да бъде спрян", каза Иванов.

Според него днешното писмено изявление на Пеевски е белег за това, че той очевидно е чакал, но не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба, което издава паника. А това е твърде нехарактерно за стилистиката на Пеевски и очевидно нещата са стигнали до точка на пречупване. 

Според Иванов в момента гражданите не са изправени пред морален избор между по-голямото или по-малкото зло, между Пеевски и Доган, защото този избор е измислен. “Големият въпрос е да върнем часовника назад, да върнем процеса на завладяване и корумпиране на властта и да опитаме да обърнем тенденцията”, каза политикът. 

Според Иванов Бойко Борисов не е искал първият мандат да успее, защото е щял да изпадне в положението на премиера Денков - да отговаря за властта, а Пеевски да я консумира. След провала на проектокабинета “Желязков” пък Пеевски е поискал да отидем на бързи избори, за да овладее ДПС, като презареди и влиянието си върху съдебната власт и службите. 

"Пеевски заедно с Борислав Сарафов са си поставили за цел да бъде съборена съдебната реформа, да имаме безконтролен главен прокурор за 7 години и да могат да инсталират нов председател на Върховния административен съд", каза Христо Иванов.

Той изрази надежда, че членовете на Конституционния съд, който, по думите му, е съд по име, но в голяма степен по съдържание е част от политическата система, ще разберат, че е много по-разумно ефектите от конституционната съдебна реформа да бъдат регулирани от законодателството, което ще я продължи. 

Христо Иванов призна, че отдавна, но не особено успешно се води разговор в коалицията ПП-ДБ за реформирането и надграждането ѝ. Той обаче е убеден, че “Да, България” и ДСБ гледат в една посока на консолидация на “Демократична България”, защото, по думите му, на България ѝ трябва обновена доктрина на център-дясното пространство. “Трябва да се откажем от идеята, че разликите между ПП и ДБ са проблем, напротив, те са валенция към различни избиратели. Но трябва малко по-равноправно да се структурират отношенията в коалицията”, каза председателят в оставка на “Да, България” Христо Иванов.