Очаквано Конституционният съд остави Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като съдии от състава си. Но "скъси" с две години мандата им.

Това се разбира от кратко съобщение на КС, от което стана ясно, че решението е взето единодушно с 10 гласа "за". Атанасова и Белазелков не са участвали в произнасянето, какъвто е редът.

"Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г., е отхвърлено в останалата му част", посочват още от КС.

Както е известно КС бе сезиран от президента Румен Радев през януари. Той поиска съдът да обяви за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Дори призова шефката на парламентарната група на ГЕРБ и бившият магистрат във ВКС да не полагат клетва до произнасяне на съда, а когато те не обърнаха внимание на призива му - не уважи с присъствието си клетвата.

Държавният глава се мотивира с последните изменения в основния закон, според които "Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост". Както и с факта, че 49-ото НС прескочи решение на самия КС относно дължината на мандатите на двете нови попълнения в състава си.

ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България "умишлено прескочиха решението на КС, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора им за деня преди въпросното решение, обнародвано в "Държавен вестник", да влезе в сила.

Но не само: в актовете, които бяха гласувани в зала, управляващото мнозинство бе записало безпрецедентно, че двамата съдии се избират за срок от 9 години - нещо, което досега никога не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е парламентът този, който ги определя с решенията си, изтъкнаха юристи, изтъкна и президентът при сезирането на съда.

Така с днешното решение Атанасова и Белазелков ще довършат мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, които вече бяха в двугодишно просрочие. Т.е. ще са конституционни съдии 7, а не 9 години.

Виидимо обаче КС не е сметнал самата процедура за опорочена, въпреки че тя бе пришпорена, изслушванията на кандидатите - проформа, а Атанасова бе и сред най-ярките политически лица на ГЕРБ.

Решението предстои да бъде публикувано.