Делян Пеевски отговори на хората на Доган по повод техния бойкот на заседанието на парламентарната група (ПГ) на ДПС днес. Той даде брифинг в Народното събрание след заседание на групата.

Едно от исканията на „доганистите“ е ПГ да има двама съпредседатели, както е в партията, и това да са Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

След въпрос за 17-те депутати на Доган, които днес се събраха на друго място, Пеевски заяви:

„Вижте, колегите са поканени от неделя на парламентарна група. Нали обясняваха, че искат всички формати да работят – форматите работят. На колегата Чакъров съм му казал и ЦОБ да направиме (заседание на Централното оперативно бюро на ДПС – б.р.). Поканихме ги и на председателски съвет вчера, където отсъстваха. Повечето области бяха. Всеки, който е решил, е дошъл. Проведохме дискусия вчера, както ви обявих. Днеска имахме парламентарна група с кворум. Спокойно работи парламентарната група. Колегите са добре дошли на парламентарна група. Решението е тяхно, ние сме в парламента, където е мястото да бъдат народните представители; където са ни пратили нашите избиратели. И аз очаквам те да бъдат отговорни към нашите избиратели.“

По повод искането на „доганистите“ ПГ да има двама съпредседатели в лицето на Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, последният каза:

„Тази тема е говорена. В устава ясно е описано, че председател председателства парламентарната група. Аз съм председател на партията. Беше говорено и преди изборите в миналия парламент. Тази тема е говорена. Не е нищо ново, не знам защо се поставя сега. Но това са теми – вътрешни на ДПС, които ние ще си ги говорим. Аз съм избран председател на партията от Националната конференция, избран съм от парламентарната група с участието на тези 17 колеги за шеф на парламентарната група, тъй че всичко друго е въпрос на медийни спекулации, които не смятам, че трябва да се чистят през медиите. Трябва да бъдем отговорни... Има парламентарна група, която взима своите решения. Парламентарната група е взела решение аз да бъда председател. Това е към този момент.“

Във връзка с втория проучвателен мандат за правителство, който парламентарната група на ДПС трябва да получи, Пеевски заяви, че са изпратили писма до останалите групи без "Възраждане" - "с тая проруска партия не работим". 

"Дали сме срок до утре, края на деня, да видим какво ще ни отговорят. От медиите видяхме, че няма желание за втори мандат - видяли сте го. И ГЕРБ изпратиха, и другите партии, видях, че и ПП са казали. Но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии, защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки, без да може да има правителство - ДПС е сериозна партия и няма да си го позволим. Но нека да изчакаме утре, да видим все пак писмените отговори и ще ви кажем отново какво мислим (след като ни покани и президентът) да правим с втория мандат", каза още Делян Пеевски. 

Той бе попитан за скандалното писмо срещу Доган, изпратено до посолствата от депутата Станислав Анастасов от името на Пеевски - дали е фалшиво, както твърди Анастасов. 

"Сега, мисля, че колегата разясни много ясно казусът какъв е и какво се е случило. Той е тук. Ако искате след това ще ви го обясни. Беше много впечатляващо за мен точно в медия от кръга "Капитал", в пълен унисон с някои наши представители, с минути разлика как се шерва. Това е един компромат, който ни го направи кръгът "Капитал", добави Делян Пеевски. 

Гледайте тук: