Съд в Москва издаде заповед за ареста на Юлия Навалная, вдовицата на покойния руски опозиционен политик Алексей Навални, за предполагаемо участие в екстремистка група. Според заповедта Навалная трябва да бъде задържана в предварителния арест за два месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът обвинява Навалная, която живее извън Русия, в участие в "екстремистка" група. Тя ще бъде арестувана, ако се завърне в страната.

"Юлия Б. Навалная е обвинена в извършване на престъпление член 282.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (участие в екстремистка общност). Юлия Борисовна се е укрила от органите на предварителното разследване, във връзка с което е обявена за издирване. Съдът уважи искането на следствието и избра мярка за неотклонение под формата на задържане под стража за срок от два месеца", съобщиха от съда.

Срокът ще се изчислява от момента на екстрадирането на Навалная на територията на Руската федерация или от момента на задържането ѝ на територията на страната, отбелязва руската новинарска агенция ТАСС.