Кметът на София Васил Терзиев в крайна сметка оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк до НДК.

Той обяви това по време на заседание на комисията по култура, наука и културно образование на СОС. Кметът поясни, че е мислил много по въпроса - както обеща да направи на двойната комисия, свикана от ГЕРБ миналата седмица.

"Дали е "Патриарха", дали е паметникът, всеки път, когато не зачитаме и не слушаме внимателно определена страна, която не е съгласна с даден проект, и се прави нещо, въпреки техните обосновани възражения, резултатите не са много добри", отбеляза той днес.

На 2 юли Терзиев обяви, че прекратява процедурата за провеждане на конкурса и ще започне нов. Три дни по-късно опозицията свика извънредно заседание в СОС по темата, в което защитниците на мемориала обявиха, че това ще забави възстановяването още. А представители на архитектурните организации защитиха другата теза - че конкурсът е лошо дефиниран и ще се наложи построяването на цели стени, за да се възстанови мемориала както се изисква от заданието.

В крайна сметка Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС подчерта, че кметът е подписал протокола за конкурса с избрания победител и това би означавало, че архитектурното бюро, което го е спечелило, може да съди Столична община за прекратяването и да забави нов конкурс с месеци и дори години. И призова кметът да даде на заден.

Днес Терзиев подчерта, че все още има дефицити в проекта - например липсват имената на всички загинали.

"Доколкото чух от историци са установени 4100 загинали, ще бъдат изписани имената на около 3000 загинали. Така имената на 1000 герои най-вероятно няма да се изпишат по стените на паметника", отбеляза той, и коментира и конструктивните недостатъци на проекта: "Ако има силен вятър или земетресение, дали тези стени биха били достатъчно устойчиви да не претърпят конструктивни промени и да не паднат."