Кметът на София Васил Терзиев обеща вчера във фейсбук, че ще има нов конкурс за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК.

Той анонсира още, че ще се работи съвместно с професионални организации, урбанисти, архитекти, художници, скулптори и граждански организации за целта. 

"Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ", написа Терзиев.

До 2017 г. на мястото на мемориала се издигаха останките от паметника "1300 години България". В момента единствено скулптурата на лъва е възстановена.

Кметското решение за спиране на конкурса за възстановяване на мемориала доведе до вълна от критики. Изявлението на Терзиев беше направено на фона на поисканата му оставка от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС).

Журито на отмененото задание не включваше представители на Съюза на архитектите в България (САБ), Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на българските художници (СБХ), а техни представители обявиха конкурса за "напълно неприемлив". Архитектурна общност е отправила препоръки, които са били пренебрегнати, обявиха от професионалната организация.

За възстановяването на Войнишкия мемориал трябва да бъде иницирана нова процедура за провеждането на конкурс.

Меморалът, познат още като „стените на плача“, е открит през 1934 г. от цар Борис III по повод 50-ата годишнина от създаването на Първи и Шести пехотни полкове. П-образният монументален комплекс от три стени с имената на загиналите войници е създаден в знак на признание за героизма на полковете от Желязната шопска дивизия, които са се сражавали в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война.