Един милион и 100 000 лв. обезщетение поискаха близките на убития Димитър Малинов (24 г.) от Рангел Бизюрев във връзка със зверската смърт на младежа.

Това стана ясно по време на разпоредителното заседание по делото срещу Бизюрев, който първоначално избяга и се укри в Дания.

След издирване и екстрадиция на Бизюрев, и след като върви паралелно дело - срещу двама млади близнаци, които са му помогнали да скрие трупа, днес стартира по същество и основният процес - за убийството.

Съдът конституира петима като частни обвинители и граждански ищци, съобщава от мястото "Марица".

Това са почернената майка Атанаска, сестрата на Митко, бабата по бащина линия, както и бабата и дядото на зверски убития младеж по майчина линия.

Атанаска Бакалова и дъщеря й искат обезщетения в размер на по 350 000 лв. Бабата Минка - за 100 000 лв., а бабата и дядото по майчина линия - по 150 000 лв. 

Окръжният съд в Пловдив прие молбите им за съвместно разглеждане, заедно с делото за убийството.

Общо 37 свидетели и 16 вещи лица ще бъдат разпитани в рамките на процеса срещу Рангел Бизюрев.

Иначе буквално всяко действие на прокуратурата или съда по казуса "Цалапица" протича под огромен обществен натиск - тъй като близки скандират под прозорците и настояват за справедливост.

Иначе само преди два дни - на споменатото паралелно дело срещу близнаците бяха прочетени показания на свидетела Георги Илиянов - приятел на починалия Димитър Малинов.

"Митко употребяваше наркотици, рядко трева, по-често амфетамин. Един от дилърите му беше Рангел. Рангел е продавал основно амфети. По принцип той е заядлив и лесно се пали", казва Георги Илиянов, цитиран от БТА.