Израелските военни продължават офанзивата си срещу град Газа: армията призова всички жители да избягат на юг през "коридорите за сигурност". Конфликтът с ливанската милиция „Хизбула“ също продължава.

"Град Газа остава опасна бойна зона", се казва в листовки, хвърлени от израелската армия над най-големия мегаполис в ивицата Газа. По този начин въоръжените сили призовават всички жители да напуснат града. От няколко дни жителите на град Газа съобщават за силен обстрел и настъпление на израелската армия, а ООН описва драматични движения на бежанци в града.

Терористичната организация "Хамас", срещу която е насочена израелската военна операция в ивицата Газа, говори за "най-ожесточените боеве от месеци". 20 палестинци са били убити при израелски въздушни удари в центъра на ивицата Газа сутринта, както съобщи агенция АП, позовавайки се на информация от местна болница. Три къщи са били ударени и в бежанския лагер Нусейрат южно от град Газа - болницата "Ал-Акса" в град Дейр ал-Бала съобщи за дванадесет ранени, приети там, включително на пет деца.

Още сражения с „Хизбула“

Двама души бяха убити при ракетна атака на ливанската „Хизбула“ по окупираните от Израел Голански възвишения. По данни на израелската полиция ракета е ударила автомобил и е убила пътниците. "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети в отговор на израелски въздушен удар в Сирия. При нападението е бил убит бивш телохранител на лидера на „Хизбула“ Саджид Хасан Насрала, а Израел е отговорил с въздушни удари по позиции на „Хизбула“ в Южен Ливан, като е поразил система за противовъздушна отбрана в района на Джанта.

Повечето от израелските военни атаки през последните седмици бяха насочени към цели в южната и югоизточната част на Ливан. „Хизбула“ е изключително влиятелна там и също така е съюзник на „Хамас“ в ивицата Газа. Двете страни многократно влизат в ожесточени боеве по границата между Израел и Ливан.