Литва глоби крипто компанията Payeer с 9,3 млн. евро за нарушения на санкциите срещу Русия и пране на пари, свързано с руски клиенти.

Фирмата е позволила на руски клиенти "да извършват трансакции в руски рубли, като ги прехвърлят от руски банки, които са били санкционирани от Европейския съюз", казва се в изявление на Службата за разследване на финансови престъпления, цитирано от "Блумбърг".

Освен това на руски физически и юридически лица е била "дадена възможността да получат портфейл с криптовалута, управление на сметки или услуги за съхранение", допълват от ведомството.

Балтийската страна, която е член на ЕС и еврозоната, се наложи като център за стартъпи в областта на финансовите технологии през последното десетилетие. В момента обаче властите се опитват да ограничат броя на крипто фирмите чрез нов план за лицензиране, за да предотвратят злоупотребата с цифрови активи с цел пране на пари и измами на инвеститори.

Payeer, която е регистрирана в Литва, беше глобена с 8,24 млн. евро за нарушение на международните санкции и с още 1,06 млн. евро за нарушаване на законите за борба с изпирането на пари.

"Блумбърг" не е открил компанията за коментар. Глобата може да бъде обжалвана.