Фалиралата криптоборса FTX съобщи, че почти всичките ѝ клиенти и кредитори ще могат да получат обратно парите си.

Замразените им активи и вземания ще бъдат оценявани по стойността им от ноември 2022 година, когато ръководената от осъдения за измама Сам Банкман-Фрийд борса подаде молба за защита от несъстоятелност.

FTX дължи на кредиторите си 11,2 млрд. долара. Според собствените ѝ изчисления, тя разполага с между 14,5 и 16,3 млрд. щатски долара, които може да разпредели, посочва „Асошиейтед прес“.

От зрелищния фалит на криптоборсата насам биткойнът е поскъпнал близо 4 пъти. През ноември 2022 г. дигиталната валута струваше около 17 000 долара, докато в момента се търгува за над 60 000 долара.

Съдът и кредиторите трябва да одобрят плановете

Въпреки че някои от плащанията могат да достигнат до 118 % от стойността на активите, не се предвижда обезщетените да могат да се възползват от увеличението в стойността на цифровите валути в последната година и половина. Очаква се 98 % от кредиторите на FTX, включително клиентите с 50 000 долара или по-малко в криптоборсата, да получат пари в брой.

Условие за изплащането на средствата е съдът и кредиторите да одобрят плана за несъстоятелност на компанията. Разплащането ще стане възможно основно поради факта, че FTX и дъщерното ѝ дружество Alameda Research са притежавали значителни активи, които са били осребрени, в това число акции на технологични компании, коментира американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си.  

Сам Банкман-Фрийд беше медиен любимец

През март тази година бившият шеф на FTX Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за измама, довела до фалита на третата най-голяма криптоборса в света. Конкретният повод за банкрута стана информация, че Alameda Research притежава огромни запаси от валутата FTT, също контролирана от бившата империя на Банкман-Фрийд.

Преди срива на борсата тогавашният милиардер се радваше на сериозно медийно внимание и уважение в инвеститорските среди и крипто общността. Той бе познат като един от големите дарители на Демократическата партия и бе едър финансов донор на предизборната кампания на Джо Байдън за президентския вот през 2020 година. 

Сам Банкман-Фрийд беше популярен и като привърженик на философията на т.нар. ефективен алтруизъм.