Ръководствата на шест общински дружества ще бъдат сменени до организирането на конкурс. Доклад за това бе приет в икономическата комисия на Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ".

Той предвижда и смяна на Стоян Братоев, директор на "Метрополитен", считан за един от малкото успешни ръководители на общинско дружество в последните години - и от предишните управляващи Столична община, и от настоящите. Кметът Васил Терзиев, който по време на кампанията е отправял похвали към Братоев, коментира на извънреден брифинг тази стъпка веднага след гласуването в комисията. Той не скри, че е ядосан.

"Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци. Аз съм гневен, потресен и ядосан." 

По-рано на заседанието на комисията Ваня Григорова (БСП) също защити Братоев.

Докладът не е дело на "опозицията" в СОС. В съвета коалицията ПП-ДБ-СС, спечелила най-много проценти, няма реално мнозинство, а ГЕРБ се титулова като "опозиция". Автори на доклада обаче са Карлос Контрера (ВМРО) и двама независими общинари - Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (доскоро от "Възраждане").

Докато предложението на ПП-ДБ-СС е да се организират конкурси, малкото "патриотично" трио излезе с друго предложение - сегашните ръководства да бъдат сменени веднага само с решение на СОС и чак след това да се проведат редовни конкурси. Всички ръководства са с изтекли мандати, но по закон могат да продължават да работят до избирането на нови - с конкурс.

Основният довод е, че така ще се избегнат "всякакви съмнения и оспорвания на представителната власт и легитимността на съветите на директорите предлагаме с решение на СОС да бъдат определени тези състави с изричното пояснение, че действат до провеждане на конкурс."

Според ПП-ДБ-СС Контрера е "човекът за трудните поръчки". Общинарят от ВМРО е известен с факта, че често гласува заедно с ГЕРБ в СОС, дори и след като групата на "Обединени патриоти" в предишния съвет се разпадна.

В комисията Контрера днес изтъкна, че от ПП-ДБ-СС са се забавили с месеци, без да организират конкурси.

"На нас ни направи впечатление, че един доклад на колегата Диана Тонова, внесен на 10 юни, беше крит от общинските съветници и не беше в дневния ред на комисиите. Предполагам, докато ПП, ДБ и СС напишат своите шест доклада", отбеляза той. "Очевидно вие сте търсили пътища да прокарате, да речем, ваши назначения, какъвто пример имахме с един доклад за ликвидатор, но не сте срещнали съгласие."

Контрера подчерта, че още в кампанията от коалицията са дали сигнал към обществото, че подозират тези ръководства в нарушения на закона.

"С това затвърдихте у нас аргументите, че в момента вие се опитвате чрез натиск и шантаж да принудите ръководствата на тези дружества да изпълняват вашата воля, която очевидно не е публична."

Той подчерта и че в техните доклади се запазва например ръководството на "Топлофикация - София", въпреки че до вчера са ги наричали "черна дупка, черна каса, провалено управление".

Борис Бонев в отговор отбеляза, че е напълно видно, че Контрера обслужва ГЕРБ и "това, което се нарича сега БСП-София".

"Защо към доклада няма приложени декларации, уважаеми съвносители и вносители, за това, че тези предложени 30 човека са съгласни да бъдат предложени за тези позиции?", попита той и призова авторите на доклада да кажат по някоя дума за хората, които посочват.

"Кога се запознахте с тях? Кога ги поканихте? Как преценихте, че са подходящи за тези позиции?"

Бонев попита и защо се сменя Братоев, усвоил успешно 3,5 млрд. лева за последните 15 години за столичното метро, и защо се запазва в надзора на "Топлофикация" човек, който и в момента е част от ръководството.

"Защото истината е следната! Това са хора, които са ви подадени. И сделката е била такава. Момчето за мръсни поръчки с новите му приятели, внасят доклада на ГЕРБ и БСП-София, срещу което получавате един-двама човека в тези бордове, които да си ваша квота", заключи Бонев.

Симеон Ставрев от ПП-ДБ-СС подчерта, че докладът е незаконосъобразен - тъй като СОС избира комисия за номиниране на всяка отделна конкурсна процедура, а не назначава пряко ръководства. Той отбеляза и че не може за 24 часа да се проверят биографиите на близо 30 души, някои от които не са способни да управляват дружества с бюджет стотици милиони.

В крайна сметка докладът бе подкрепен - с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и вносителите. "Против" бяха от ПП-ДБ-СС и "Синя София".