Шест столични общински дружества - "Център за градска мобилност", "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен", "Топлофикация - София", "Софинвест" - до едно се управляват от съвет на директорите с изтекъл мандат и Столичният общински съвет най-после смята да обяви конкурси за смяната им, става ясно от графика на "малкия парламент" тази седмица.

Но има две различни предложения - местната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" внася решение за обявяване на нови конкурси. А Карлос Контрера (ВМРО) и двама независими общинари - Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (доскоро от "Възраждане") имат друго предложение - настоящите ръководства да се сменят веднага със решение на СОС и след това да се проведат редовни конкурси.

В документ от 112 страници малкото "патриотично" обединение в СОС представя пълен списък с назначения за всички 6 дружества, заедно с биографиите им. Тримата общинари подчертават, че според наредбите мандатът на членовете на съветите на директорите не спират автоматично с изтичането на 3-годишния срок - те остават на поста, докато не се проведат конкурси за нови.

Въпреки това, Контрера и бившите "възрожденци" смятат, че е нужно да се назначат нови ръководства от СОС без конкурс, до провеждане на такъв. Причината?

"С цел избягване на всякакви съмнения и оспорвания на представителната власт и легитимността на съветите на директорите предлагаме с решение на СОС да бъдат определени тези състави с изричното пояснение, че действат до провеждане на конкурс", пише в проекта за решение.

Единствено за "Топлофикация - София" е изтъкнат още един аргумент - че е нужно ново ръководство, което да се справи с текущите финансови проблеми на дружеството.

В момента Столичният общински съвет на практика няма управляващо мнозинство. Макар и първи, обединението ПП-ДБ-СС няма достатъчно общинари, за да налагат решенията си. Карлос Контрера в миналото е гласувал често с ГЕРБ-СДС в СОС, дори след като коалицията на "Обединените патриоти" в общинския съвет се разпадна. 

По-късно днес предложението на Контрера и бившите "възрожденци" бе гласувано от комисията по икономика.