"Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!"

Това обяви Делян Пеевски след обръщението на Ахмед Доган, в което той поиска оставката на съпредседателя на ДПС и шеф на ПГ на Движението, както и на още шестима от ръководството. Така Пеевски отказа да приеме волята на почетния председател и напрактика за първи път влиза в пряк публичен сблъсък с него.

"Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си", отговаря още той в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС около два часа след писмото на Доган.

Пеевски изказва и съмнения за автентичността на обръщението на почетния председател.

"Така поднесено нещо, изпратено от група фракционери, буди основателно съмнения за своята автентичност. Но! Дори и да е така, какво се случва?", заявява той.

"Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеозът на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава", продължава в дух на борец за справедливост санкционираният по "Магнитски" депутат и бизнесмен.

След което намесва и Европа, в позата си на евроатлантик.

"За съжаление, точно това се превръща в жив пример, на който Европа и демократичният свят ще погледнат, най-меко казано, с недоумение", пише Делян Пеевски.

Той нарича дадените от Доган оценки "несъстоятелни", а настояването за оставки - лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни".

"И какво!? До какво ще доведе това искане?! В апогея на ДПС, която изведохме до втора политическа сила и рекордните за всички 34 години брой депутати, чия е волята, която иска да прекърши този успех !? И кой ще понесе отговорността пред тези, които ни гласуваха това доверие и възложиха на нас надеждите за собствения си живот!? Или отново от тях се иска да мълчат и да се подчиняват на върхушката, която ги употребяваше толкова дълго. Това е неприемливо и невъзможно", продължава той. 

И още: 

"И не, аз няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си. Не съм предател! Държа на думата си!"

"Оттук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало , в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората."

Като послепис към позицията Пеевски заявява: "Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем каква е истината. Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре Новото начало".