Лидерът на мнозинството на демократите в Сената на САЩ (горната камара на американския парламент) - Чък Шумър, лично е дал знак на дарители на предизборната партийна кампания, че е отворен за варианта да замени настоящия президент на страната Джо Байдън като претендент за изборите на 5 ноември тази година, предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на информация от снощи на новинарския сайт "Аксиос".

При публичните си изяви Шумър многократно и категорично заяви, че подкрепя кандидатурата на държавния глава - включително и след катастрофалното му представяне на дебата на 27 юни.

Същевременно телевизионният канал "Фокс нюз" информира, че на насрочена за днес среща с Байдън сенаторите от Демократическата партия ще изразят пред него и предизборния му щаб резерви относно неговата кандидатура в конкуренцията на предшественика му в Белия дом и претендент от страната на републиканците Доналд Тръмп.

С мнение в американския в. "Вашингтон пост" сенаторът от Демократическата партия Питър Уелч стана поредният, който лично призова Байдън да сложи край на кампанията си.

"За доброто на страната призовавам президента Байдън да се оттегли", написа Уелч.

Неговият съпартиец в Камарата на представителите на американския конгрес - Ърл Блуменауер, също изрази мнение снощи, че настоящият държавен глава не бива да е претендентът на демократите за изборите наесен. Блуменауер стана деветият конгресмен в долната камара на парламента, който публично призовава за оттеглянето на Байдън, отбелязва Ройтерс.