Защо докладът за смяната на ръководствата на общинските дружества е "атентат срещу софиянци", както кметът Васил Терзиев обяви вчера на извънреден брифинг?

Защото управлението на тези дружества има отношение към живота на всеки софиянец, обясни той в ефира на Нова тв днес.

"Това дали транспортните дружества се управляват добре или не толкова добре, има отношение към това как изглежда транспортната рамка. Транспортната рамка как изглежда има отношение към това - колко милиона общината трябва да додаде, за да допълни дупката за тази услуга.

Дали ще дадем 40, 50, 70, 100 милиона? Дали ще направим детски градини или ще субсидираме транспорта? Дали ще направим километри път и тротоари, или ще субсидираме транспорта?

Същото е с "Топлофикация". Стотици милиони, които някой трябва да ги плаща, ако това дружество е на загуба. Плащат ги бизнесът, плащат ги абонатите. Всеки един софиянец е пряко засегнат от това тези дружества дали се управляват", заяви той.

Вчера малка група от общинари - Карлос Контрера от ВМРО, известен с това, че гласува с ГЕРБ, и двама бивши "възрожденци" внесоха доклад, с който се предлага временно да се сменят ръководствата на 6 общински дружества, докато се проведат конкурси. Мандатите на всички са изтекли, някои още през 2021 г., други - от февруари. От ПП-ДБ-СС първи внесоха доклади, които предлагат само организирането на прозрачни конкурси.

На комисия в СОС бе гласувано предложението на Контрера - от ГЕРБ, БСП и ИТН, днес то влиза и в зала.

"Това е нещото, за което ние се борим - да има нови конкурси, които веднага да тръгнат с много ясна процедура, прозрачна, отворена, която да докара най-добрите кандидати, независимо от политическа партия", отбеляза Терзиев днес.

Според него проблемът във временното назначаване е, че това ще създаде компрометиран процес, който няма да привлече правилните хора.

"Как слагаш в управлението на "Метрополитен" 5 човека, чийто допир с метрото е най-много това, може би, че са возили на метрото? Такива ли са предложенията? Много от тези хора, според мен, нямат компетенциите да извършват тази дейност и да бъдат отговорни пазители на нашите пари.

И знаете, че проблемът с временните назначения е, че те много пъти стават доста трайни", добави Терзиев.

Нали разбирате един друг проблем с временните назначения? Никой човек с правилния бекграунд няма да скочи за няколко месеца да се занимава с подобен тип работа, след като има само негативи."

И отбеляза, че никой от подкрепилите не може да каже две думи за близо 30-те души, които се предлага да се назначат без конкурс.

"Смятам, че за 3-4 месеца, колкото е времето за провеждане на едни качествени конкурси, тези хора няма да научат коя дирекция къде се намира в поверените им дружества", добави кметът.

Според него е фалшива "истерията" за изтеклите мандати, като се има предвид, че някои от тях са изтекли преди 3 години.

"Ние, да кажем, 30 човека ги назначаваме днес за утре без никаква проверка, без квалификации, без дискусия. Казваме пак - 120 страници доклад. Ние се заяждаме за доклади за по 15 000 лева и имаме голям проблем с това, че един доклад за някаква абсолютно маловажна точка не е внесен навреме.

А в същото време, едно от най-важните решения за целия мандат, го претупваме, замитаме, не се отговаря на важните въпроси. Вчера колегите много удобно всички важни въпроси ги пропуснаха."

Попитан дали е имало оферти за квотно разпределение на хората в дружествата, Терзиев отговори така:

"Обяснете ми точно как работи това нещо, когато ние се борим за честен конкурс, където няма значение дали са пет от ГЕРБ или пет от БСП, а са просто пет адекватни човека, които всички ние имаме убеждението, че са най-правилните за това нещо."

На финала той отбеляза и защо ползва думата "атентат", като подчерта абсурдността на доклада, който иска да премахне един от най-успешните ръководители на общинско дружество в София - инж. Стоян Братоев,...

"... който е отговорен за това да имаме метро в София, и заради който този град се е развил, и който трябва да му направим паметник, и който със сигурност не е човек, който аз съм назначил, а просто професионалист, с който ми е било приятно да работя.

Да го махнеш по този срамен начин?!"