След като снощи в своето обръщение Ахмед Доган призова членовете и организациите на ДПС да не се страхуват и да изяват волята си, както и поиска оставката на Делян Пеевски от председателския пост (и на още петима в ръководството), днес валят от всякакви структури в страната декларации за подкрепа.

А актуалният хаштаг явно е #ДПСбезПеевски. "Решението ни е ДПС без Делян Пеевски" е ключовата фраза, с която завършва всяка такава колективна клетва за вярност.

"В защита на неговата воля (на Доган - бел. ред) сме готови на всякакви последващи действия" е изречението, което се съдържа в тези писани като по калъп декларации, които се публикуват и във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган".

Възторжените реакции започнаха там още веднага след писмото на Доган снощи, но днес се канализират в еднотипни решения на структурите.

Сред областните организации досега са декларирали вярност докрай на Доган - Разград, Силистра, Русе, Благоевград, Бургас, Габрово, Смолян, общински структури, много регионални организации на МДПС.

Има и възмутени призиви за Шумен, Сливен, Велико Търново, Варна, че няма реакция от тях. От тези места са избрани голяма част от депутатите, които останаха при Пеевски. Като Хамид Хамид, например, който е депутат от Шумен, а през последните дни той се и прочу с обясненията за отношенията на Доган и Пеевски като между баща и син.

Подкрепа и от Кърджали, където се оказа турският посланик

Декларация има и от традиционния бастион на ДПС - Кърджали. На последните предсрочни парламентарни избори Делян Пеевски за първи път беше водач на партийната листа точно там. В групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се виждат и коментари как в Кърджали са чакали допоследно накъде духа вятърът, за да подкрепят Доган.

От Кърджали в ПГ на ДПС (новата съкратена версия, след и днешното масово изключване) депутати са Байрам Байрам, заместник-председател на групата, който през последните дни е чест тв гост, за да информира как няма разделение и всички са единни около Пеевски. И още Елван Гюркаш и Айтен Сабри, които също са сред останалите в ПГ на Пеевски.

Лидерската битка в ДПС съвпадна с посещение в Кърджали на посланика на Република Турция – Мехмет Саит Уянък.

Твърди се, че визитата е планирана още преди месец.

Посланикът предпочете да не коментира напрежението в партията. Той имаше среща в парламента миналата седмица с двамата съпредседатели на ДПС Пеевски и Джевдет Чакъров.

„Няма да е удачно да правя коментари за случващото се в една българска политическа партия. Разбира се, нашето желание е да се сформира редовно и стабилно правителство. Сътрудничеството с България за нас е много важно“, каза днес дипломатът.

Посланикът имаше среща с областния управител на Кърджали – Ресми Мурад, който е и областен лидер на ДПС. А от областната структура изпратиха декларация в подкрепа на Доган - вероятно връзка между двете събития няма.

„Нашият учредител и почетен председател на ДПС винаги е показвал верния път в трудни моменти. Вчера той излезе с официална позиция в тази сложна ситуация“, обяви Ресми Мурад.