ДПС изключи още 17 депутати, а други напускат сами. Така "Продължаваме промяната - Демократична България" става втора политическа сила в парламента и тя ще получи втория мандат за съставяне на правителство.

Движението остана с 25 народни представители. Това са хората около Делян Пеевски. Но те продължават да се стопяват, защото избраници  от тази фракция започнаха да напускат и да стават също "независими". 

ДПС пък вече е четвърта сила в 50-ото НС. Преди него са "Продължаваме промяната - Демократична България" с 39 депутати и "Възраждане" - с 38.

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на следните 17 народни представители: Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Гласували са 25 народни представители, "против" и "въздържал се" - няма.

Решението от заседанието на ПГ на ДПС беше обявено от парламентарната трибуна от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Това променя подредбата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, съобщи тя.

Малко след решението на ПГ на ДПС още един депутат напусна парламентарната група. От председателската трибуна беше обявено, че това е Ахмед Вранчев. Около час по-късно групата на ДПС (Пеевски) намаля и с Димитър Николов

Вчера почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на съпредседателя Делян Пеевски. Изключените са именно привърженици на Доган.

Те се опълчиха на Пеевски и гласуваха "против" проекта за кабинет на Росен Желязков, защото именно за това призова Доган.

"Този акт не е легитимен, не е съобразен с устава на ДПС. Приет е под натиск, от страх", коментира самият Чакъров.

За пореден път той заяви, че изключените застават изцяло за обръщението на Доган от вчера, в което той поиска оставката на Пеевски.

"Ще подготвим една сериозна позиция след задълбочен анализ", отговори Чакъров на въпрос дали изключените ще обжалват.

И допълни:

"Виждате какъв е стила, виждате какъв е подхода. Има заплашвани депутати. Към всеки един от нас са отправени заплахи. Това трябва да бъде преодоляно".

Запитан "чак сега ли виждате как процедира г-н Пеевски" Чакъров не отговори.