САЩ изразиха "предпазлив оптимизъм" за преговорите между Израел и "Хамас" за прекратяване на огъня в Газа. 

"Ние сме предпазливи оптимисти, че нещата се движат в добра посока... Все още има пропуски между двете страни. Вярваме, че тези пропуски могат да бъдат стеснени и това е, което Брет Макгърк и директорът на ЦРУ Бил Бърнс се опитват да направят в момента".

Президентът на САЩ Джо Байдън представи подробно предложение от три фази в края на май, насочено към постигане на прекратяване на огъня: освобождаване на заложници в Газа и палестински затворници, държани от Израел, изтегляне на Израел от Газа и възстановяване на крайбрежната територия. Бърнс и пратеникът на САЩ за Близкия изток Макгърк са в Близкия изток и се срещат с високопоставени представители от региона, за да обсъдят възможна сделка.

Междувременно битката продължава. Израелската армия хвърли хиляди листовки над главния град Газа, призовавайки всички жители да бягат от предстояща офанзива към селището. Листовките, адресирани до "всички в град Газа", определят конкретни маршрути за бягство и предупреждават, че градската зона – където според хуманитарна агенция на ООН са разположени до 350 000 души – ще "стане опасна бойна зона".