На 4 юли България е предложила официално на турската компания "Боташ" предоговаряне на споразумението за достъп до терминали за втечнен газ и пренос. 

Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в парламента днес.

В писмото на обществения доставчик "Булгаргаз" се казва, че страната ни не може да изпълнява финансовите си ангажименти и да поеме резервирания капацитет при съществуващите финансови договорни условия. Заради това дължимите плащания за месец юли не са били извършени, каза Малинов.

До този месец българският обществен доставчик си е плащал договорения капацитет, съгласно споразумението. За юни са платени с 12 млн. лева по-малко заради направената от турска страна отстъпка.

Над 2 млн. мегаватчаса природен газ, собственост на "Булгаргаз", се съхраняват в Турция към момента, информира още служебният министър в Народното събрание.

Страната ни е направила предложение за изменение на споразумението, съобразено с актуалните пазарни нива на услугите на "Боташ" в региона, уточни Владимир Малинов.

В предложението на "Булгаргаз" до "Боташ" е предвидена оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти на заплащане, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от страна на "Булгаргаз", както и опция за прехвърляне на всички права по него на трети страни. За последното има постигната неформална договорка, каза Малинов.

Служебният министър ще депозира в секретното деловодство на парламента всички параметри на предложението, се разбра още от думите му. Той изрази и готовност да обсъди документа с депутатите. Владимир Малинов е изпратил и официално писмо до турския си колега за ускоряване на процеса по предоговаряне. Той иска този етап да приключи до края на юли.

На 19 април 2024 г. Народното събрание задължи Малинов като енергиен министър да предоговори споразумението с "Боташ", което беше подписано в началото на 2023 г. от служебното правителство на Гълъб Донев. Клаузите в договора задължават България да плаща почти по 500 000 долара на ден за достъпа дo газопреносната инфpacтpyĸтypa нa турската компания. Страната ни дължи тези средства, дори и да не се правят доставки на втечнен газ от Турция.

Споразумението дава на "Боташ" достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Като бивш шеф на обществения доставчик между 2018 г. и 2024 г., Владимир Малинов е участвал в преговорите с Анкара.