И Делян Пеевски, и Ахмед Доган трябва да се оттеглят от ръководството на ДПС.

Такова мнение изрази пред Клуб Z доскорошната нидерландска евродепутатка София ин'т Велд.

В предишния Европейски парламент тя бе член на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и бе добре позната у нас. В същото политическо семейство са и евродепутатите от ДПС.

Ин'т Велд оглавяваше Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тази група наблюдаваше състоянието на върховенството на закона и правовата държава в страните от ЕС и на няколко пъти нейна делегация България.

София ин'т Велд бе помолена от Клуб Z да коментира войната между Пеевски и Доган.

„Това, от което България има нужда в този момент - и нямам предвид само ДПС - са политически партии и политици, които да поемат отговорност за страната. Виждате какво става през последните три години. Но имаше лъч надежда. И мисля, че България го заслужава. Това може да бъде направено, не е извън възможностите. Вярвам, че могат да се появат такива лидери“, каза бившата евродепутатка.

Но дали Доган и Пеевски ще се оттеглят, е въпрос предимно на тяхната партия. Ставащото в ДПС по думите й е много симптоматично за тази политика, която наблюдаваме твърде дълго време.

Вчера Дидрик де Шецен – генералният секретар на Алианса налибералите и демократите за Европа (АЛДЕ), заяви пред Клуб Z, че Делян Пеевски може да бъде изключен от паневропейската формация. 

„Пеевски при всички положения трябва да бъде изключен от АЛДЕ, защото бе санкциониран то „Закона Магнитски“, категорична бе Ин'т Велд.