„Не отхвърлям възможността ДПС да бъде изключено от паневропейската либерална партия АЛДЕ.“

Това заяви за Клуб Z Дидрик де Шецен – генерален секретар на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE).

Ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от съвета на АЛДЕ, допълни Де Щецен. Но допълни, че това е първи етап. И той не предполага изключване от либералната политическа група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Няколко европейски либерални партии искат наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания, каза още Де Шецен.

Призивът се съдържа в писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – европейската партия, обединяваща либералните формации. В нейните редици са българските ДПС и ПП.

Писмото е изпратено от германската Свободна демократическа партия (СвДП), Нова Австрия, Прогресивна Словакия и нидерландската Народна партия за свобода и демокрация (НПСД).

В началото партиите изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани (АНО) на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в крайнодясната „Патриоти за Европа“.

„В този смисъл е неизбежно да бъде поставено под въпрос ръководството на ДПС в България. През годините то се доказа като надежден партньор с ясно изразена либерална идентичност както у дома, така и на европейските международни форуми“, изтъкват авторите.

Те обаче отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на ОЕ и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на ОЕ.

Авторите на писмото припомнят изявлението на Томас Хакер – докладчика на СвДП за България, според когото „мощни кукловоди като Бойко Борисов и санкционирания магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и се опитват напразно да си гарантират властта“. Според Хакер при тези обстоятелства няма изход от политическата криза и е желателно сестринските им АЛДЕ и Европейска народна партия (ЕНП) да изпратят някакви сигнали.

„Смятаме, че за ДПС е важно да определи как се съобразява с либералните принципи, които споделяме“, се казва в писмото.