Лидерите на 25 държави и на ЕС обявиха сключването на Договор за Украйна, състоящ се от пакет от мерки за помощ за страната във войната срещу Русия.

Това стана в края на срещата на върха на пакта във Вашингтон. Новината бе съобщена от Белия дом.

България не е сред подписалите документа. Освен от страни членки на ЕС и НАТО той е парафиран и от Япония.

Участниците декларират своето трайно намерение и ангажимент да гарантират, че Украйна може успешно да защитава своята свобода, независимост, суверенитет и териториална цялост днес и да възпира актове на агресия в бъдеще.

Бъдещето на Украйна е в НАТО, потвърди генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Това бе обявено в декларация на лидерите на страните членки ден по-рано.

В края на срещата Столтенберг отново изрази безпокойство от сближаването между авторитарни държави. Той разкритикува помощта на Иран, Китай и Северна Корея за войната на Русия срещу Украйна.

Особено остри бяха критиките му към Китай, когото лидерите нарекоха в декларацията си основен помощник на Русия в агресията й срещу Украйна. Генералният секретар изрази безпокойство, че Поднебесната империя се приближава все повече към границите на пакта. Повод бяха съвместните беларуско-китайски учения на територията на бившата съветска република.

„Дами и господа, президентът Путин“

Американският президент Джо байдън отново направи гаф, като прекръсти украинския си колега на името на най-големия му враг – Владимир Путин.

Това стана на подписването на двустранно споразумение за ситурност.

„А сега искам да дам думата на президента на Украйна, който има толкова кураж, колкото и решимост. Дами и господа, президентът Путин“, обяви Байдън.

А след като усети грешката, допълни:

„Той ще победи президента Путин. Президентът Зеленски... Аз съм толкова фокусиран върху това Путин да бъде победен.“

Малко след това обаче президентът направи нов гаф. В отговор на въпрос за кандидатурата си за държавен глава той прекръсти вицепрезидентката Камала Харис, като замени фамилията й с Тръмп. Но този път не се извини.