Пътят на Украйна към НАТО е необратим.

Това стана ясно от разпространената късно снощи европейско време декларация от срещата на върха на алианса във Вашингтон.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“, заявяват лидерите на 32-те страни членки.

„Отново потвърждаваме, че ще бъдем в позиция да отправим покана за членство към Украйна за присъединяване към алианса, когато съюзниците постигнат споразумение и условията са изпълнени“, се казва още в текста.

Лидерите изтъкват, че Русия единствена носи отговорност за агресивната война срещу Украйна и че това не може да остане безнаказано. Никой от НАТО няма никога да признае незаконното анексиране на украински територии, включително на Крим. Пактът призовава Русия също така да изтегли войските си, които е разположила в Молдова и Грузия.

Същевременно страните от НАТО са решени да озаптят и да се противопоставят на агресивните действия на Русия и на способността й да извършва дестабилизиращи дейности срещу пакта и съюзниците. Алиансът ще вземе решение за по-нататъшни мерки срещу руските хибридни заплахи като саботажи, актове на насилие, провокации по границите на съюзниците, инструментализиране на незаконната миграция, зловредни дейности в киберпространството, електронни смущения, дезинформационни кампании, политическо влияние, както и икономически сговор.

Китай е главен помощник на Русия във войната срещу Украйна, се казва още в декларацията. Това става чрез т.нар. партньорство без граници и широкомащабна подкрепа за руската отбранителна индустриална база.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че изтребители Ф-16 вече пътуват от Дания и Нидерландия за Украйна.