Всеки път, когато новата световна звезда на футбола Ламин Ямал вкарва гол, той прави с пръсти числото 304, което е пощенският код на Рокафонда. Това е кварталът, в който е израснал в Каталуния - проблемно и стигматизирано място.

Днес испанското дете-чудо се е превърнало в иконата на квартала. Ямал вдига три пръста, прави нула с палеца и показалеца си, а с другата ръка показва четири пръста. Жестът му е вече известен в цяла Испания и има специално значение за жителите на Рокафонда. Това е квартал в град Матари със 130 000 жители, който се намира на 30-ина километра северно от Барселона, разказва в репортаж АФП.

Вълнението все още не е утихнало в бар "Ел Кордобес", сгушен между блоковете на Рокафонда, след като крилото на Барселона, който в събота ще празнува 17-ия си рожден ден, вкара страхотен гол срещу Франция и помогна на испанците да се класират на еврофинала.

Гордостта на хората да познават детето, което често е идвало с баща си, винаги с топка в краката, е особена голяма, след като Ламин стана най-младият голмайстор в историята на европейските финали.

"Знаехме, че при всички положения ще играе в първия отбор на Барса, но не очаквахме да стигне толкова далеч", казва пред АФП собственикът на бара Хуан Карлос Серано. На стената срещу него е окачена рамка с фланелката с подписа на Ламин, която е подарък от баща му като благодарност за подкрепата през годините.  

След раздялата на родителите му Ламин Ямал никога не е забравял Рокафонда, където постоянно е гостувал на баба си, пристигнала от Мароко преди много години и продължава да живее в квартала и бащиното му семейство. Бащата Мунир Насрауи вече е сред известните личности на Рокафонда и в този ден всички искат да го поздравят след завръщането му от Германия и да поговорят с него за фантастичния гол на сина му срещу Франция. Той, "горд и щастлив", е бил на стадиона и "както и всеки фен, този гол ме накара да полудея от радост", каза той пред АФП. След няколко дни той отново заминава за Германия с надеждата да прегърне сина си по два повода - за рождения му ден в събота и да празнуват очакваната победа на финала на Евро 2024 в неделя.

На няколко пресечки от бара слънцето е напекло силно футболния терен, направен от цимент, но и това не спира ентусиазираните деца да играят. Точно там Ламин Ямал е прекарвал часове да рита топката и да дриблира с нея.

"Хората много се вълнуват заради Ламин Ямал, защото тук никога не се е случвало нещо подобно", казва 32-годишният Мамаду Соу, който работи в ресторант. За него примерът на играча може да обнадежди децата от квартала.

"Най-после и нашият квартал е по телевизията", усмихва се той.

"Фактът, че някой идва от скромен квартал и е осъществил мечтата си да стане световна звезда, това е начин да кажеш на децата тук, че трябва да продължат да се борят", смята Рочо Ескандел, която е президент на Асоциацията на жителите на Рокафонда.

"Винаги сме имали лоша репутация заради престъпността. Това, че един човек насочи прожекторите върху квартала по друг повод, е супер позитивно", добавя тя.

Докато всички се организират да гледат финала в неделя, някои са започнали да мечтаят, че ефектът "Ламин" ще продължи и че кварталът няма отново да изпадне в забрава.

Въпреки крехката възраст на Ламин, от няколко години на входа на старата пекарна вече има графити срещу футболния терен, на който той е изобразен с фланелката на "Барса", правейки известното 304.

Новият собственик на мястото Хауад Дарас смята да го превърне в бар.

"Ще сменим всичко, но не и това изображение, невъзможно е, защото Ламин Ямал е от квартала, това е нашата звезда", горд е той. 

БТА