„Той ще направи неща, които не можем и да си представим.“

Думите са на испанския футболен треньор Иван Караско, разказва Би Би Си. И се отнасят за Ламин Ямал, когото той е тренирал като юноша.

Ненавършил 17 години, испанският национал Ламин Ямал влезе вчера завинаги в историята на футбола. Той стана най-младият играч, участвал на полуфинал на европейско първенство и вкарал гол на шампионат. А в неделя вероятно ще стане най-младият, играл на финал – няма причина той да не е на терена в най-решителния мач.

Детето чудо бе обявено за играч на мача, в който Испания победи Франция с 2:1 и се класира за финала на Евро 2024.

А самият футболист отдавна е фар на надеждата за мнозина с неговия или подобен на неговия житейски път.

Пълното му име е Ламин Ямал Насрауи Ебана. Роден е на 13 юли 2007 г. в предградието Есплугес де Йобрегат на Барселона. Баща му е мароканец, а майка му – от Екваториална Гвинея.

Когато Ламин е съвсем малък, родителите му се местят в работническото предградие Рокафонда. И именно с него е свързан знакът 304, който младежът показва с пръстите на двете си ръце, когато празнува свой гол за „Барселона“. Това са последните три цифри от пощенския код на предградието, което днес е една от най-бедните части не само в автономна област Каталуня, но и в цяла Испания. Населението му е предимно от мигранти от други части от страната и от Африка.

Малкият Ламин се запалва по футбола, като гледа баща си и братовчед си да подритват топката в неделя на бетонни площадки близо до дома им. Започва да играе с тях и е забелязан още на 7-годишна възраст.

Така хлапето се озовава в школата на „Барселона“. 

И това е началото на възхода. Всички специалисти са убедени, че на Ламин Ямал предстоят още много успехи.

Дори самият Лео Меси забеляза новата звезда и постоянно говори за качествата му. Самият Ламин обаче контрира, че никога няма да има втори такъв като Меси, отбелязва Би Би Си.

Той е повече от скромен.

След вчерашната победа на Испания, начало на която бе даден с изумителния му гол, Ламин Ямал изтъкна, че най-важното е, че отборът му се е класирал на финал.

Единствената „изцепка“, която си позволи, е да покаже знак, изтълкуван от журналистите като „Приказвай, приказвай“. Той най-вероятно бе по адрес на французина Адриен Рабио, който преди мача заяви, че ако Ламин Ямал иска да играе на финал, трябва да направи много повече, отколкото е направил досега.

Преди вчерашния мач младата звезда бе направила три голови асистенции.

„Този, за когото бе предназначен знакът ми, си знае кой е“, отговори лаконично Ламин Ямал на журналистите на пресконференцията след мача.

Остава да видим дали в неделя детето чудо на испанския футбол ще поведе отбора си и към рекордната четвърта европейска титла.