След почти година разследване прокуратурата и МВР се похвалиха, че са разкрили огромен умишлен палеж на коли в автокъща между баровските квартали "Драгалевци" и "Симеоново", извършен на 17 юли миналата година.

Обвиняемият е 29-годишен осъждан мъж.

Сигналът за горящи автомобили в автокъща на Околовръстното шосе постъпил в Четвърто РУ - СДВР малко след полунощ на 17 юли миналата година. След потушаване на огъня озовалите се на място полицаи извършили щателен оглед, при който изяснили, че пожарът, обхванал общо 23 автомобила, е умишлено причинен.

Според държавното обвинение щетата е за над 808 хиляди лева.

Тогава случаят придоби широк отзвук, като от автокъщата обещаваха и награда за информация за извършителя.

Той е задържан от полицията вчера. Днес прокурор му е наложил 72-часова мярка и предстои да се иска постоянен арест от съда.

Ето и официалното прессъобщение на прокуратурата:

СГП привлече обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила

На 12.07.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече обвиняем за престъпление по чл. 330, ал. 3, вр. ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 НК и го задържа за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 17.07.2023 г. в условията на неотложност – със съставянето на протокол за оглед на местопроизшествие, и се води от 04 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност. Обвинението е за това, че на 17.07.2023 г., около 01:30 ч., в гр. София, бул. „Околовръстен път", е запалил 23 леки автомобила, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други автомобили. Щетите от престъплението са на обща стойност 808 450.00 лева.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд (СГС) за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

А това е прессъобщението на МВР:

Упорито разследване на полицаи от Четвърто РУ доведе до разкриването на умишлен палеж на 23 автомобила ​

Задържаният 29-годишен остава в ареста за 72 часа с постановление на прокурор от СГП.

Сигналът за горящи автомобили в автокъща на столичния бул. „Околовръстно шосе" постъпил в Четвърто РУ - СДВР малко след полунощ на 17 юли миналата година. След потушаване на огъня отзовалите се на място полицаи извършили щателен оглед, при който изяснили, че пожарът, обхванал общо 23 автомобила, е умишлено причинен. Според експертните оценки нанесените щети възлизат на над 1 000 000 лева.

В рамките на работата по случая са предприети редица оперативно-издирвателни действия. Упоритото разследване в крайна сметка дало резултат и на 11 юли криминалистите задържали извършителя на деянието – 29-годишен, вече осъждан.

Събраните при полицейските действия материали са докладвани в Софийската градска прокуратура. Мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 330 от НК. С постановление на прокурор му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок до 72 часа.