Българският президент и лидери на политически партии у нас реагираха след стрелбата по Доналд Тръмп на митинг в САЩ. Припомняме, че Тръмп бе ранен в дясното ухо. Няма опасност за живота му. Има обаче един убит и двама ранени, присъствали на митинга. Ликвидиран е и заподозреният за стрелбата.

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Това написа държавният глава Румен Радев в профила си в "Х" (преди "Туитър").

Държавният глава пожела бързо възстановяване на президента Тръмп, както и на ранените при инцидента. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва, написа още Радев.

Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп!“, обяви Делян Пеевски, съобщи пресцентърът на ДПС.

„Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата“, добавя Пеевски.

Любопитно е, че пресцентърът на ДПС във фейсбук, където той е овладян от фракцията около Ахмед Доган, публикува алтернативна позиция – на другия (съ)председател на партията Джевдет Чакъров. В случая Чакъров е представен като председател на ДПС и група народни представители.

Ето неговата позиция:

„С дълбока тревога и възмущение научихме за безпрецедентната стрелба срещу Доналд Тръмп. Това беззаконие е неприемливо и осъдително. Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение.

Този акт е не само нападение срещу един човек, но и покушение срещу основите на демокрацията, която всички ние ценим и защитаваме всекидневно. Ние категорично осъждаме този варварски акт и призоваваме всички политически сили и граждани да се обединят в името на мира и разбирателството.

ДПС, като либерална демократична партия, убедено подкрепя американския народ в този труден момент да защитава свободата и демокрацията. Ние ще се противопоставяме на всеки акт на насилие и омраза, защото вярваме, че само чрез уважение към човешкото достойнство и права, можем да изградим справедливо и мирно общество.

Изразяваме своите най-искрени съболезнования към близките на невинната жертва. Надяваме се на бързо и успешно възстановяване на всички ранени. Нека това трагично събитие ни напомни за значението на единството и толерантността в обществото ни. Нека бъдем заедно в усилията си да изградим свят, свободен от насилие и омраза.“

Във фейсбук реагира и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов:

„Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни.

В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата.“

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа лаконично във фейсбук: „Пълна подкрепа за Доналд Тръмп!“

Костадинов е отколешен привърженик на Тръмп.

Кирил Петков от ПП-ДБ също реагира във фейсбук:

"Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие."

***

По-късно пресцентърът на БСП изпрати позиция на Изпълнителното бюро на партията. 

"БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес. Осъждаме опита за покушение срещу единия от кандидатите за президент в САЩ Доналд Тръмп и изразяваме своето безпокойство за последиците, които може да има както върху американската вътрешна политика, така и потенциално върху глобалните отношения.

Очакваме разследването на престъплението да приключи бързо, за да бъде предотвратена по-нататъшната конфронтация и разделение в обществото."

Очаквайте подробности