Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е лансиран от Ахмед Доган като следващия лидер на ДПС. Такава теза се прокрадна в някои медии в последните часове.

Тази сутрин в БНТ пък гостува зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Байрам Байрам, който засега остава във фракцията около Делян Пеевски.

След въпрос чул ли е, че Хасан Азис ще е следващият председател на ДПС, Байрам заяви:

„Чува се. Това не мога да ви го кажа аз, но от кликата и местните деребеи, които вършеят в момента в Кърджали, се чуват такива неща. Но резултатите са ясни, ако той застане начело на ДПС... Да не стане като развитието на град Кърджали... Хората не са доволни от управлението през последните 20 години.“

Припомняме, че Хасан Азис бе кмет на Кърджали в периода 2003 – 2023 г. На изборите през октомври миналата година обаче той изненадващо не бе номиниран за още един мандат. За кмет бе издигнат Ерол Мюмюн, който, изглежда, е лансиран от Делян Пеевски.

Пеевски и Байрам са депутати от Кърджали, но местната структура сне доверието си от тях и взе страната на Доган след разрива на върха през последните две седмици.

Гостът на БНТ тази сутрин определи своя лидер като прагматичен човек.

И даде пример. Според него Пеевски осигурил 100 милиона лева повече за всички седем общини в област Кърджали през националния бюджет.

50 милиона ще получи град Кърджали от инвестиционната програма за общините, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Кърджали, този красив град, е осеян с дупки от 20 години управление, което не взе мерки. На последните местни избори се видя новото начало. ДПС спечели 55 000 гласа, за първи път получи 5 от 5 мандата, каза Байрам Байрам. Той съобщи, че сега 17 улици в Кърджали и 5 пътя в областта ще имат основен ремонт.

Пред Клуб Z депутат от фракцията на Ахмед Доган неофициално коментира слуховете, че Хасан Азис ще оглави ДПС като „глупости“ и „внушения“.

„Измисля си“ и „Те така работят“ каза още народният представител по повод думите на Байрам.

Друг депутат от хората на Доган също заяви, че пред него не е обсъждана подобна тема. 

Припомняме, че към момента официално ДПС се ръководи от двама (съ)председатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Последният се изявява като водач на фракцията около Доган.

Понастоящем Пеевски формално все още владее парламентарната група (ПГ) на ДПС, която се стопи от 47 на 23 депутати.

Хората на Доган в Народното събрание на този етап вече са 24. Те обаче се водят „нечленуващи в ПГ“ - повечето бяха изключени от групата на ДПС, останали я напуснаха по свое желание.

Очаква се почетният председател Ахмед Доган да свика Централен съвет (ЦС) – широкото ръководство на партията, което да намери изход от ситуацията и да отстрани, доколкото позволяват правилата, Делян Пеевски. Към момента обаче това не се случва, което може да се дължи на неяснота кой би надделял в ЦС и дали Пеевски няма да продължи да контролира формацията с юридически хватки.