Депутатите, подкрепящи ДПС на Ахмед Доган вече са повече от тези, които подкрепят ДПС на Делян Пеевски. Това стана ясно днес, когато още двама депутати напуснаха парламентарната група, където са хората на Пеевски.

Двамата новонапуснали са Ибраим Зайденов и Мюмюн Мюмюн. Така депутатите, напуснали или изключени от Делян Пеевски, стават общо 24. При Пеевски остават 23 народни представители.

Групата на независимите депутати пък се увеличи до 38 души. Така тя е равна на третата по големине парламентарна група в момента - "Възраждане", която разполага с 38 народни представители. "Продължаваме промяната - Демократична България", които вече са втора политическа сила, разполагат с 39 представители.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров отрече думите на Йордан Цонев, че в ДПС се вади етническа карта срещу привържениците на другия съпредседател Делян Пеевски.

"Искам да заявя категорично, познавайки много добре философията на почетния ни председател д-р Ахмед Доган, че ДПС е за единение и заедност на всички в България. Приближаването до такива представи и тълкуване е много опасно. Никой да не си позволява да се допира до тази карта", заяви Чакъров.

По повод втория мандат за съставяне на правителство той заяви, че хората около него биха проявили "разум и готовност за диалог".

"Водени сме от позицията, че има политическа криза и се иска стабилизиране на политическата ситуация. Ние осъзнаваме нашите отговорности и предизвикателствата, които са пред нас", добави Чакъров.

По думите му добре би било и останалите политически сили да осъзнаят своите отговорности, както това се било случило в началото на 90-те години, когато са успели да се обединят всички от целия политически спектър в името на страната ни.

"Ние сме в готовност за диалог и ако има разумни предложения, ние бихме ги подкрепили", добави той. 

Чакъров бе категоричен, че за разцепление въобще не може да се говори.

Относно изказването на Йордан Цонев Рамадан Аталай каза, че всеки има възможността да избира "кой-къде да остане и какво да направи".

"Всичко, каквото очакваме, ще видите през тези дни. Ще се продължи пътят, посланията, които г-н Ахмед Доган е отправил към ДПС. Ние сме спокойни, нека всички да бъдем спокойни. Очаквам да изкарат етническата карта. Очаквам да бъде оплют г-н Доган като човек, който е създал етническия модел за заедността", каза още Аталай.

Депутатите, напуснали парламентарната група на ДПС, заявиха категорично несъгласие с опитите за насаждане на етническо напрежение в България. Това заяви пред журналисти в парламента Валентин Тончев, напуснал парламентарната група на ДПС, заедно с председателя Джевдет Чакъров.

"Д-р Ахмед Доган е носителят на етническия мир в България", заяви Тончев. "ДПС е доказано през годините, че е партията на мостовете. Тук са представители на всички етноси", добави той. "Всички опити да се всява раздор за етническо напрежение в България няма да успеят", категоричен бе Тончев.