Сирийският президент Башар Асад е дал положителен отговор на предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск, съобщи турската информационна агенция АНКА, цитирана от БТА. Ердоган на връщане от срещата на върха на НАТО във Вашингтон бе заявил пред турски журналисти, че е изпратено подобно предложение и очаква отговор.

От страна на сирийското външно министерство е бил изпратен отговор, с което ”Башар Асад е дал зелена светлина за процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск”. В изявлението обаче се акцентира, че нормализирането на отношенията зависи от това да бъде възстановено статуквото отпреди 2011 г. като основа за доверие, сигурност и стабилност.

"Изтеглянето на незаконно разположените сили на сирийска територия (има се предвид турската армия) и борбата срещу терористичните групировки, които застрашават сигурността на двете страни, трябва да се основават на ясни основи за постигане на желаните резултати", се посочва в съобщението.

В изявлението на сирийското външно министерство се изразява благодарност и признателност към братските и приятелски страни, които са положили усилия за подобряване на отношенията между Сирия и Турция. И че подкрепят техните инициативи.

Ирак заяви вчера, че планира да бъде домакин на преговори между Турция и Сирия, които да спомогнат за нормализиране на отношенията между тези двете съседки. Агенция АНКА припомня предложението на Ердоган към Башар Асад за организиране на среща на ниво президенти. 

"Предложих на г-н Асад "или елате в моята страна, или нека организираме тази среща в трета страна". Възложих задачата на турския министър на външните работи. Надявам се, че ще започнем нов процес на помирение. Постигането на мир със Сирия е от интерес на Турция, желаем го, защото е от интерес за Турция", заяви Ердоган.