Сирия и Саудитска Арабия възобновяват работата на посолствата си и полетите между двете страни - за първи път от повече от десетилетие, съобщиха в общо изявление днес техни представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Новината беше огласена след посещение на сирийския външен министър в кралството - първото, откакто Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Дамаск през 2012 г.

Арабските правителства поставиха Сирия в изолация заради жестоките репресии на режима на сирийския президент Башар Асад над протестиращи, а по-късно и над мирни граждани, по време на избухнал през 2011 г. бунт, прераснал в гражданска война. Финалната точка в срива в отношенията беше изключването на Сирия от Арабската лига. 

През последните години обаче Асад укрепи контрола си върху голямата част от страната, а съседите на Сирия започнаха да предприемат стъпки за сближаване. Те се ускориха след силното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, както и след възстановяването с посредничеството на Китай на връзките между Саудитска Арабия и Иран - регионални съперници, които подкрепяха противоположни страни в сирийския конфликт.

Делегация начело със сирийския първи дипломат Фейсал Мекдад пристигна вчера в Саудитска Арабия по покана на саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд за разговори за двустранните отношения.

Саудитските държавни медии съобщиха, че Мекдад е бил приет от заместник-министъра на външните работи на кралството Уалид ал Хурайджи. Срещата е била посветена на стъпките за постигане на "цялостно политическо уреждане на сирийската криза, което ще доведе до национално помирение и ще допринесе за завръщането на Сирия в лоното на арабските страни", се казва в общо изявление.

Саудитска Арабия е домакин на следващата среща на върха на Арабската лига през май, на която се очаква да бъде обсъдено възстановяването на членството на Сирия, отбелязва АП.

Двете страни обсъдиха и "значението на повишаването на сигурността и борбата с тероризма във всичките му форми, както и на засилването на сътрудничеството в борбата с контрабандата и трафика на наркотици", се казва в изявлението.

Сирия е основен производител на наркотика каптагон, който се внася контрабандно в големи количества на пазарите в Персийския залив.

Разговорите бяха съсредоточени и върху "необходимостта да се подпомогне /.../ сирийската държава да разшири контрола си върху своите територии, за да се сложи край на присъствието на въоръжени милиции и на външната намеса във вътрешните работи на Сирия", както и върху улесняването на доставките на хуманитарна помощ и завръщането на сирийските бежанци в родината им, си посочва още в изявлението.

Вчера, преди посещението на сирийския министър в Саудитска Арабия, Дамаск обяви, че ще отвори отново посолството си в Тунис, прекъснал отношенията си със Сирия през 2012 г.

Катар и Бахрейн също възстановяват дипломатическите си отношения

Катар и Бахрейн ще възстановят дипломатическите си отношения, обявиха вчера осведомителната агенция на Бахрейн БНА и външното министерство на Катар, цитирани от Ройтерс.

Двете страни предприемат тази стъпка повече от две години след отмяната на арабския бойкот срещу Катар.

През януари 2021 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха продължилото три и половина години ембарго срещу Катар и още същата година всички държави с изключение на Бахрейн възстановиха търговските отношения с него.

Като мотив за прекъсването на всякакви връзки с Катар през 2017 г. за четирите държави изтъкнаха подкрепата на страната за ислямистки движения, смятани от арабските й съседи за заплаха, както и връзките й с шиитски Иран и с Турция.

Бахрейнско-катарският комитет по последващи мерки проведе вчера второто си заседание в саудитската столица, където беше взето и решението. Заседанието се състоя в централата на Генералния секретариат на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива. Решението беше огласено от двете страни в отделни изявления.

През януари престолонаследникът на Бахрейн разговаря по телефона с емира на Катар като знак за това, че двете държави от Залива се приближават към възстановяване на отношенията.

БТА