"Да загубиш на финал винаги е по-трудно за приемане, отколкото можеш да си представиш. Справихме се много добре, за да се върнем в мача, да стигнем до 1:1. Можехме да използваме тази инерция, за да продължим напред и да натиснем. Не можахме обаче да задържим добре топката и бяхме наказани за това. Това е толкова болезнено, колкото би могло да бъде на футболен мач на такова ниво", заяви капитанът на Англия Хари Кейн, след победата на финала на Евро 2024 на Испания.

Кейн остана на терена във финала едва час, след което трябваше да отстъпи мястото си на Оли Уоткинс. Но при 1:0 за Испания промяната нямаше кой знае какъв ефект. Да, англичаните изравниха чрез друга резерва – Коул Палмър, но в крайна сметка загубиха с 1:2.

"Ще боли дълго време, защото бяхме толкова близо. Трудно ми е да намеря думи да опиша емоциите сега. Във всички мачове до тук трябваше да се връщаме в мачовете. Но не успяхме да направим същата стъпка, когато трябваше да спечелим Европейското първенство. Когато дойде такава възможност, трябва да я сграбчиш. А ние не успяхме за втори път", съжалява още нападателят на Байерн (Мюнхен).

Англия губи втори пореден финал на Европейско първенство. Отложеното с 12 месеца Евро 2020 завърши с финал в Лондон на стадион "Уембли", където обаче Италия ги победи след изпълнение на дузпи.

Саутгейт: Испанците бяха най-добрият отбор в турнира

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт призна превъзходството на испанския тим.

"Борихме се наистина до самия край на мача. Мисля, че днес не се справихме с контрола върху топката достатъчно добре. Но испанците те притискат наистина добре и трябва да се измъкнеш от този натиск. А ние не успяхме да го направим достатъчно и в крайна сметка това означаваше, че те имаха повече контрол над играта. Те бяха най-добрият отбор в турнира, над останалите, което означава, че са заслужавали да спечелят", призна Саутгейт.

Но след като на второ поредно Европейско първенство англичаните загубиха финала, много журналисти, а и бивши футболисти и анализатори подканиха Саутгейт да си тръгва от поста мениджър на националния отбор. Попитан какво мисли по въпроса, той остави бъдещето си отворено:

"Не мисля, че сега е подходящ момент за вземане на такова решение. Ще говоря с точните хора“, каза Саутгейт пред британския телевизионен оператор ITV след финала. "Просто не е за сегашния момент да се говори".

Саутгейт води отбора вече осем години, тъй като беше назначен през 2016 година. И смята, че тимът се е развил в сравнение с предишните два турнира.

"Мисля, че Англия е в наистина добра позиция по отношение на опита, който имат играчите, както и , възрастта на отбора. Повечето от този отбор ще присъстват не само за Световното първенство след две години в Северна Америка, но и за следващото Евро. Има какво да очакваме, но в този момент това не е никаква утеха”, добави бившият централен защитник, съобщава БТА.