Футболът е фиеста и Испания е европейски шампион!

„Ла Роха“ („червеният отбор“) победи Англия с 2:1 на финала на европейското първенство по футбол и за рекорден четвърти път спечели континенталната титла.

Мачът се игра на Олимпийския стадион в Берлин. Той започна с очакваната доминация на испанците. Лека полека обаче англичаните изравниха ритъма и направиха няколко опасни атаки. Техен бе и първият точен удар в очертанията на една от двете врати. Испанският страж Унай Симон обаче спаси изстрела на Фил Фодън.

Първото полувреме завърши без гол.

По-малко от минута след началото на втората част „Ла Роха“ поведе. Дани Олмо комбинира с Ламин Ямал, който пусна към свръхзвуковото крило Нико Уилямс. Нападателят от ганайски произход не остави никакъв шанс на английския вратар Джордан Пикфорд – 1:0 за Испания.

Последваха още няколко атаки на иберийците, които обаче не доведоха до гол.

И тогава англичаните възкръснаха за четвърти пореден път на това първенство. Букайо Сака прокара топката между двама испанци, след това Джуд Белингам я подаде на Коул Палмър, който направи 1:1.

По същия начин островитяните изравниха срещу Словакия, Швейцария и Нидерландия, след което триумфираха. Мнозина си помислиха, че сега ще се случи същото. Но не стана.

Вместо това дойде вторият и победен гол за Испания. Той падна в 86-ата минута и бе дело на резервата Микел Оярсабал, който получи топката от включилия се в атаката защитник Марк Кукурея.

Така Испания отново е първенец на Европа. Треньорът Луис де ла Фуенте не обърна внимание на постоянните критики и дори подигравки по негов адрес и изгради един отличен отбор. Медиите в страната бяха принудени да му се извиняват след класирането на финала.

Англия загуби втори поред финал и все още няма европейска титла. А английският капитан и голмайстор на отбора за всички времена Хари Кейн продължава да бъде без трофей – както на национално, така и на клубно ниво.

Рекордите

На това първенство бяха постигнати няколко рекорда.

Испания стана за четвърти път европейски шампион, след като триумфира през 1964, 2008 и 2012 г. След нея с три титли е Германия.

Ламин Ямал, който ден преди финала навърши 17 години, е най-младият футболист в историята, спечелил титла с националния си отбор. Досега рекордът принадлежеше на Пеле, станал световен шампион през 1958 г. на 17 години и 249 дни.

Ламин Ямал е и най-добрият млад футболист на турнира.

За първи път един национален отбор печели 7 мача на европейско първенство. Толкова на брой срещи играят финалистите от 2016 г., когато броят на участниците бе увеличен на 24.

Най-добрият футболист на Евро 2024 е испанецът Родри.

• Цели шестима са голмайсторите на шампионата. По три гола вкараха Дани Олмо (Испания), Хари Кейн (Англия), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Иван Шранц (Словаякия) и Жорж Микаутадзе (Грузия).