Кметът на район „Оборище" в София Георги Кузмов (избран от ПП-ДБ- "Спаси София") ще обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което миналата седмица беше отстранен от поста си. Мотивите за решението са „несъвместимост”, защото той има съдружие в две фирми, което според Закона за местната власт е нарушение. Кузмов обаче твърди, че всъщност нарушение няма.

„Или аз не мога да чета и да разбирам добре български, или ОИК. Ще цитирам член 41, ал. 1 от Закона за местната власт, който гласи, че „кметове на общини, райони и кметства не може да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата си. В този член няма забрана за дялово участие или съдружие във фирми”, коментира днес пред Нова тв той.

В официална позиция до телевизията председателката на ОИК Полина Витанова твърди: ”Комисията е колективен орган и решението е взето с мнозинство от 2/3”.

Тя допълва, че "участието на г-н Кузмов като съдружник е нарушение". „ОИК не е политическа комисия и не изпълнява никакви политически нареждания и поръчки, което може да се види от цялостната организацията на изборите", казва още Витанова.

„Не познавам и не знам кои са хората, подали сигнала, но той е факт, трябваше да бъде разгледан и Комисията взе такова решение”, добавя тя.

Според нея в четвъртък Административният съд в София-град  е отхвърлил искането на Кузмов за спиране на решението на ОИК, докато тече делото. Това означава, че мярката е в сила и Кузмов не е кмет.