Бившият президент Доналд Тръмп официално ще бъде номиниран за кандидат-президент за изборите през ноември на Националния конгрес на Републиканската партия между 15 и 18 юли - два дни, след като оцеля при опит за убийство по време на митинг в Пенсилвания.

Какво представлява Националният конгрес на Републиканската партия?

Около 2400 делегати от цялата страна ще се съберат, за да номинират официално Тръмп по време на поименно гласуване на 15 юли (понеделник). 

Гласуването на практика е смятано за чиста формалност, тъй като популистът си осигури номинацията още през март след убедителна победа над противници като губернатора на Флорида Рон Десантис и бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

Традиционно на Конгреса се налагат и изменения на програмата на Републиканската партия, което в този случай ще се изрази в смекчаване на езика относно абортите (отмяната на знаковото решение по делото "Ро срещу Уейд", което гарантираше федерлната протекция на процедурата се оказа гибелен за републиканците на междинните избори през 2022 г.). Други въпроси, които ще бъдат повдигнати от говорители на Конгреса са необходимостта от изграждането на противоракетен отбранителен щит над САЩ, необходимостта да се намалят данъците и да се осъществи масова депортация на незаконно пребиваващите жители на Америка.

Къде се провежда Конгресът?

Изборът на място не е случаен - Милуоки, Уисконсин, в арената Fiserv Forum. Милуоки се смята за крепост на демократите, но самият щат Уисконсин може да определи резултата от изборите. Той е част от т.нар. Синя стена заедно с Пенсилвания и Мигичан - традиционни бази на демократите, които обаче през 2016 г. бяха спечелени от Тръмп.

През 2020 г. Байдън отново ги оцвети в "синьо". Настоящият президент трябва задължително да излезе начело на изборите и в трите щата през 2024 г., ако иска да остане в Белия дом. На този етап според повечето социологически агенции Тръмп води в класирането с няколко процентни пункта.

Кой ще говори на Конгреса?

Предизборният щаб на Тръмп публикува подробен списък с говорителите, които се очаква да излязат на сцена пред хилядите присъстващи в Милуоки и милионите на малкия екран и в социалните мрежи.

Сред тях се наблюдават имената на популярния журналист Тъкър Карлсън, младия десен популист Вивек Рамасуами и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Ще говорят и доскорошните противници на Тръмп - Рон Десантис и Ники Хейли.

Съпругата на Тръмп Мелания и дъщеря му Иванка не са сред говорителите, за разлика от двамата му най-големи синове Доналд-младши и Ерик.

Слово ще държат звездите на кънтри музиката Лий Грийнууд и Крис Янсън, както и рапърката Амбър Роуз.

Разбира се, в самия край на събитието се очаква речта на Тръмп. Тя може би ще бъде засенчена от изявлението на неговия избраник за вицепрезидент, който към 13:00 часа българско време на 15 юли все още не е известен. За фаворити са спрягани сенаторът от Охайо Джей Д. Ванс, сенаторът от Флорида Марко Рубио, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и губернаторът на Северна Дакота Бургум. И четиримата са в списъка на говорителите.

Кога ще говорят Тръмп и избраникът му за вицепрезидент?

Обикновено кандидатът за вицепрезидент говори в сряда, а кандидатът за президент - в четвъртък, последната вечер на Конгреса. 

Бившият държавен глава пристигна в Милуоки късно следобед в неделя и негови приближени не изключват възможността републиканецът да говори повече от веднъж.