ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втори мандат. Но ще се отзове на поканата за среща от страна на "Продължааваме промяната - Демократична България". Това каза Деница Сачева в първи коментар по повод вчерашното предложение на втората парламентарна сила.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха втория мандат да се отложи с 3 месеца, за да се приемат няколко закона и решения, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията. Като първа стъпка те поискаха да се приеме декларация в тази посока, която да бъде подкрепена от поне 160 депутати. Сачева обяви това поведение за "странно", но от ГЕРБ били изразили вече съгласие да се говори по тези приоритети.

"Няма смисъл да губим времето на хората", каза Сачева по повод отлагането с 3 месеца.

Според нея този разговор би трябвало да осигури една по-спокойна бъдеща предизборна кампания и така е по-честно към обществото.

Сачева обяви, че срещата ще бъде утре в парламента. В нея ще участват Надежда Йорданова, Людмила Илиева, Божидар Божанов от страна на ПП-ДБ и Рая Назарян, Росен Желязков и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Поканата за разговор по обявените в декларацията приоритети е изпратена от Божидар Божанов и е адресирана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Скептични сме към това доколко парламентарна група с 39 представители може да си позволи със самочувствие да диктува целия дневен ред на обществото и как парламентарна група, която е загубила 300 000 гласа на последните избори, продължава да счита себе си за безапелационен победител и да нравоучава всички останали партии.

Въпреки това парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прояви разум, ще се отзове на тази покана за среща.

Нашата позиция за втори и трети мандат остава категорично непроменена – няма да подкрепим правителство с втори и трети мандат. Но трябва да водим диалог и темите, описани в декларацията като приоритети, остават и наши приоритети и сме убедени, че трябва да се работи по тях и да намерим общо решение.

Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания ще даде възможност на колегите да преосмислят поведението си и в следващия парламент да може приоритетите, които непрекъснато представяме пред обществото, да станат реални политически резултати", посочи Сачева.

Теменужка Петкова призова "Продължаваме промяната - Демократична България" да не се самообявяват за единствената антикорупционна и проевропейска партия. От ГЕРБ посочиха още, че промените в правилата за работата на КПКОНПИ са били разработени от Рая Назарян и са съгласувани с ЕК от Мария Габриел.

"Така че всички опити за присвояване на антикорупционното законодателство, на антикорупционното говорене, трябва да бъдат забравени час по-скоро от страна на ПП-ДБ, за да имаме ползотворни разговори.

Колкото по-бързо спрете да се провъзгласявате за единствените борци с корупцията и единствената проевропейска партия, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг, така че да решаваме реалните проблеми на България и хората", заяви Теменужка Петкова.