Антикорупционната и правосъдната реформи може да се превърнат в тест за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, ако президентът Румен Радев се съобрази с искането на "Продължаваме промяната-Демократична България" да отложи връчването на втория мандат.

Както е известно, вчера от обединението поискаха извънредна среща с държавния глава, "за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза". Неофициално на нея трябва да се обсъди възможна отсрочка, след като миналата седмица Радев даде заявка, че ще връчи втория мандат през тази.

По конституция президентът няма срок, в който трябва да връчи мандата. Но в правото се счита, че в такива ситуации той трябва да е "разумен".

За какво обаче е тази отсрочка? - За тест има ли мнозинство в парламента, научи Клуб Z. Но не обикновено от 121 народни представители, а квалифицирано от 160, тъй като приоритетите на ПП-ДБ остават приемането на правила за избора и избор на ново ръководство на Комисията за противодействие на корупцията, приемането на Закона за съдебната власт, а с него и излъчването на нови членове от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и Инспектората към съдебната власт.

Снощи "Дневник" съобщи, че исканата отсрочка ще е за цели два-три месеца. Това е време, в което гореописаните процедури могат да бъдат подети и дори довършени.

Разговорът с Радев ще се проведе на "Дондуков" 2 от 16.00 часа, обявиха тази сутрин от прессекретариата на държавния глава, като уточниха, че той е по инициатива на ПП-ДБ. По информация на Клуб Z президентът е склонен на отсрочка с оглед на това, че ако все пак се стигне до поредни предсрочни избори, за него е най-добре да няма предизборна кампания в разгара на отпускарския сезон. Президентът вече даде заявка за това, че нито август, нито септември са подходящи месеци за ходене до урните - и то на фона на ниската избирателна активност от юни. Така калкулацията посочва евентуален вот през октомври.

Отделно, ако се стигне до връчване на трети мандат, то там също има възможност за отсрочка - ако мандатоносителят прецени, може да го държи и да не бърза с връщането и изпълнението му.

Дали обаче Румен Радев ще се съгласи на такава голяма отсрочка, засега не е ясно. На етапа "неофициална информация" няма и реакция от останалите парламентарни групи.

Единствено лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира с пост във фейсбук, че от ПП-ДБ трябва да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Противното било "публично признание на политическо безсилие". Костадинов предлага и екзотичната идея: обединението да отцепи двама депутати от групата си, за да стане партията му втора парламентарна сила и тя да вземе втория мандат.

Няма реакция и от ГЕРБ, ключова за едно такова мнозинство. Засега заявката на Бойко Борисов е, че няма да подкрепя нито втория, нито третия мандат.

Депутатите на Ахмед Доган вече заявиха, че са склонни да подкрепят втория мандат. Но не е известно дали ще го направят при условията на ПП-ДБ.

Чакат се становища и от БСП, "Има такъв народ" и разпадналата се парламентарна група на "Величие".