Очаквано малтийката Роберта Мецола бе преизбрана за председател на Европейския парламент.

Тя получи огромна подкрепа, като за нея още на първия тур гласуваха 562-ма евродепутати. Вотът бе таен.

Това стана днес, на първата сесия на новоизбрания Европейски парламент в Страсбург.

Гласуваха общо 699 от 720 членове на ЕП. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа.

Мецола бе кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) – първата сила в Парламента.

Единственият й конкурент бе испанската евродепутатка Ирене Монтеро от радикалната левица. Тя получи едва 61 гласа.

Мецола ще бъде начело на ЕП половин мандат от две години и половина. Толкова време тя оглавяваше и предишния Европейски парламент. Тя наследи социалиста Давид Сасоли през януари 2022 година.

В словото си преди гласуването Роберта Мецола се обяви за повече власт на ЕП, за борба със злоупотребите в институцията и в подкрепа на Украйна. Според нея трябва да бъде преодоляна разликата между това, което ЕС върши, и онова, което хората очакват.

Мецола обеща да се бори за право на Парламента на законодателна инициатива и допълни, че евродепутатите трябва да имат възможност да отхвърлят законопроекти, с които не са съгласни.

Ирене Монтеро говори за мир в Европа и предложи ЕС да въведе санкции срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, както е направил срещу руския президент Владимир Путин, заради случващото се в ивицата Газа.

Монтеро нарече Путин престъпник. Но по въпроса за Украйна изтъкна, че в ЕС е наложен военен консенсус и войната в Украйна е резултат от военните цели на САЩ. Тя бе категорична, че Путин и Америка не трябва да спечелят този конфликт.

Същевременно испанката настоя да подкрепи синдикатите и повече права за работниците.

Кой е новият стар председател

Пълното й име е Роберта Мецола Тедеско Трикас. Тя е евродепутат от 2013 г., когато на междинни избори печели мястото, освободено от неин сънародник и съпартиец.

За първи път участва в европейски избори през 2009 г., но не успява да влезе. Същото се случва и с финландския й съпруг Юко Мецола, чието фамилно име носи. Двамата стават първата в историята съпружеска двойка, кандидатирала се за ЕП от две различни държави.

Преди да влезе в политиката, от 2004 до 2012 г., Мецола е аташе по правните въпроси в представителството на Малта в ЕС. Заемала е същия пост и в кабинета на баронеса Катрин Аштън – първия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Противоречията

Роберта Мецола е смятана за противоречива личност. Тя е защитник на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но противник на абортите. Като евродепутат неведнъж гласува против резолюции, призоваващи за правото и достъпа на жените до аборт. Тя дори се противопостави на обявяването на аборта за човешко право, с което си навлече гнева на евродепутати от центъра и левицата. Нищо чудно – те са забранени в Малта.

Мецола е непоколебим борец за върховенството на закона в родната си Малта. Но заема доста по-мека позиция към подобни проблеми в други страни членки на ЕС. И вероетно затова не подкрепи резолюция срещу Словения, когато на власт в тази страна бяха нейни съмишленици десноцентристи.

Привърженик е на разселването на мигрантите из Съюза и същевременно някога изготви парламентарен доклад, който така и не успя да доведе до разрешаване на бежанската криза в Европа.

Как Мецола бранеше Бойко Борисов

В България Роберта Мецола се прочу като защитничка на Бойко Борисов по време нна протестите срещшу правителството му през 2020 година. Тогава тя внесе редица поправки в резолюция на Европейския парламент за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името му да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола от България се изля порой от нападки в социалните мрежи. В резултат тя оттегли поправката за укриващия се бизнесмен.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите поправки на Роберта Мецола. В тях се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар и техните имена не бяха споменати.