"Превеждам от Герберски към днешна дата:

Общи приказки - ДА

Борба с корупцията - НЕ".

Това написа във фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Така той коментира позицията на ГЕРБ, че партията ще участва в разговорите по законопроектите и решенията, предложени от "Продължаваме промяната - Демократична България", но няма да подкрепи правителство с втория мандат. Според ГЕРБ страната трябва да отиде на избори и конкретни действия да има в следващ парламент.

Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха от президента Румен Радев да отложи с три месеца връчването на втория мандат.

Те обясниха, че в този срок могат да се приемат няколко закона и решения, които са свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията ако за това има политическа воля в парламента.

Дали има такава воля от "Продължаваме промяната - Демократична България" ще проверят чрез декларация, която според тях трябва да събере поне 160 гласа подкрепа като първа стъпка за реформи. Според тях към евентуални преговори за правителство с втория мандат трябва да се пристъпи едва, след като законите и решенията бъдат окончателно приети и бъде избран състав на антикорупционния орган.

Малко по-късно Деница Сачева отговори на Кирил Петков, също във фейсбук:

"Г-н Кирил Петков нееднократно демонстрира трудно разбиране на литературен български език и е направил традиционно несполучлив опит да превежда брифинга на ГЕРБ от днес. Да обобщим специално за г-н Кирил Петков какво казахме днес:

Вие нямате обществено доверие, което да Ви дава правото да поставяте условия. Загубихте 300 000 избиратели.  Хората са Вашият съдник. Не ГЕРБ.

Вторият мандат идва при Вас по технически причини. В този смисъл бълнуванията за Вашата историческа роля и значение са силно преувеличени. 

Корупция не се бори с декларации, а от борбата с корупцията се страхува основно Продължаваме промяната. Все пак Вие, г-н Петков, управлявахте България в по-голямата част от времето от 2021 г. досега под различна форма и дължите отговор на въпроса - защо индексът за корупция в България е най-висок през 2023г. Да се самопровъзгласиш за борец с корупцията само за да си осигуриш чадър от правосъдие е  изхабен трик и в България се ползваше в началото на прехода, когато Вие сте си избирал друга родина. Дори Вашите избиратели Ви критикуват открито за направените предложения и за действия, които демонстрирахте докато бяхте на власт. 

За Вас политиката е бизнес. Затова и сте фиксиран в печалбата. Това е Вашата цел - да сте на печалба. Но в политиката печели този политик, който печели за другите, а не за себе си. Ние вече Ви дадохме кредит на време с предишното правителство и Вие го пропиляхте. Не стига това, а дори сте некоректни длъжници – не си върнахте кредита, когато Ви потърсихме подкрепа за първия мандат. Вашият политически фалит е факт и вероятно скоро ще бъдете обявен в несъстоятелност. Не от нас, от избирателите.

Ще дойдем на среща от уважение към хората, които са Ви избрали и защото политика се прави с диалог, а не с креслив диктат. Не приемаме политика да се прави по инфантилен и незаконен начин и ще положим всички усилия да работим с разум и отговорност до последния ден на това Народно събрание."