За 17 юли, за утре, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде още от днес предупреждение от трета степен - червен код, за високи температури за цялата страна.

В общините в непосредствена близост до Черно море кодът е оранжев, съобщава се в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ, предава БТА.

НИМХ издаде за днес предупреждение от най-висока степен - червен код, за областите Благоевград, Плевен, Велико Търново и Русе, и от втора степен - оранжев код, за останалата част от страната за високи температури. 

От НИМХ съобщават, че утре времето ще се задържи горещо, с максимални температури между 38 и 43 градуса, а в София - около 38 градуса.

В планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Ще е топло, с максимална температура на височина 1200 метра около 33 градуса, на 2000 метра - около 25 градуса.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32 и 35 градуса. Температурата на морската вода ще е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Червен предупредителен код се издава за температури над 43 градуса, каза в интервю за БТА от миналата седмица директорката на департамента "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ Анастасия Стойчева. На въпрос дали в дните с високи температури, които предстоят, се очаква и червен код, Анастасия Стойчева отговори, че "би могло, в края на периода, да стигнем и до червен код" - във вторник или сряда от настоящата седмица. 

До края на месеца по-голяма част от периодите ще са с температури над климатичните норми и времето ще е предимно сухо, прогнозира метеороложката.