Четири от пет града по света са изправени пред значителни климатични опасности като горещи вълни, наводнения и суша, предупреди организацията с нестопанска цел Си Ди Пи (CDP) в доклад, цитиран от Ройтерс.

В документа "Защита на хората и планетата" са представени данни от 998 населени места от цял свят и 80 процента от тях са изправени пред екстремни климатични явления. За почти една трета свързаните с климата опасности заплашват поне 70 процента от населението им.

Си Ди Пи е базирана в Лондон организация, управляваща система, в която компании, градове и държави от цял свят съобщават данни за въздействието на дейностите си върху околната среда.

Близо две трети от населените места очакват опасностите, пред които са изправени да станат по-сериозни в бъдеще, а повече от половината очакват да зачестят до 2025 г.

Сред множеството градове, засегнати тази година, са пакистанският Карачи, където опустошителните наводнения убиха близо 1700 души, и Форт Майърс, щата Флорида, връхлетян от урагана Иън, взел повече от 100 жертви.

Възрастните хора, тези в домакинствата с ниски доходи, децата и маргинализираните малцинствени общности са в най-голям риск и политиците трябва да вземат под внимание потребности на гражданите, когато планират своя отговор на климатичната криза.

"Поставянето на хората в центъра на действията за климата, от планиране до изпълнение, подобрява живота", казва Мая Кътнър от ръководството на организацията. 

Почти две трети от градовете приеха ориентирани към населението действия в сферата на климата, включително по-добра здравна и социална защита, икономически подобрения и подобряване на околната среда, се казва в документа.

Не всички градове обаче могат да приемат подобни подходи. Според Си Ди Пи е необходима по-голяма финансова подкрепа от правителствата за екоинициативи и разпоредби.

Повече от половината градове съобщават, че срещат препятствия при постигане на целите си за намаляване на вредните емисии, като най-често те са от финансов характер, пише в доклада, информира БТА.