Постигнато е разбирателство за конфигурациите в постоянните комисии на Народното събрание (НС). Това сочи справка в сайта на парламента.

Днес са внесени консенсусни проекторешения за избиране на комисиите, които са подписани от представители на шестте парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, ДПС (на Пеевски), „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

Изчисленията показват, че мнозинствата в комисиите ще са в различни конфигурации спрямо тези в пленарната зала. Причината е наличието на рекорден брой депутати, нечленуващи в парламентарна група (ПГ).

Припомняме, че в началото на месеца ПГ на „Величие“ се разпадна. Така 13-те народни представители от нея вече се водят „независими“.

Междувременно 24 депутати пък бяха изключени или напуснаха сами ПГ на ДПС. Това са хората на Ахмед Доган. В групата на ДПС останаха само 23-ма народни представители заради разцеплението в партията. Това пък е фракцията около Делян Пеевски. Предвид динамиката в следващите дни там е възможно да има още напуснали.

Сред „независимите“ е и Калоян Методиев, който бе изключен от ПГ на „БСП за България“.

Така към момента нечленуващите в ПГ са 38. Това е трета по големина група – равна на тази на „Възраждане“.

По правило местата в комисиите се разпределят пропорционално на големината на групите. Нечленуващите обаче обичайно не влизат в сметките. Това се е случило и сега – за „независимите“ не са предвидени места в комисиите, което изкривява картината.

Затова в комисиите ще могат да се образуват различни мнозинства от тези в пленарната зала. Така, например, ГЕРБ и ПП-ДБ ще могат да надделяват над останалите в парламентарните комисии. Това важи и за ГЕРБ и „Възраждане“. Това няма как да се случи в пленарна зала, където вече в сметката влизат и „независимите“.

На практика се получава така, че хората на Доган и двете фракции около Николай Марков и Ивелин Михайлов след разпада на „Величие“ няма да имат представители в комисиите. В пленарната зала обаче те могат да гласуват, което би довело до обрати по определени закони и решения.

БНР съобщи, че по неофициална информация между шестте останали формации в НС е постигнато разбирателство и за председателите на комисиите. Там разпределението също е на пропорционален принцип.