Тайван трябва да плаща на САЩ за своята отбрана, тъй като не носи никаква полза на Щатите. Това заяви кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп.

"Познавам хората много добре, уважавам ги много. Те взеха около 100% от нашия бизнес с чипове. Мисля, че Тайван трябва да ни плати за отбраната", каза Тръмп в интервю за "Блумбърг Бизнесуийк" на 25 юни, цитирано от БТА. "Знаете ли, ние не сме по-различни от една застрахователна компания. Тайван не ни дава нищо", добави Тръмп.

Ти Ес Ем Си (TSMC) е доминиращият производител на съвременни чипове, използвани във всичко - от приложения за изкуствен интелект до смартфони и изтребители, и анализаторите смятат, че всеки конфликт за Тайван би унищожил световната икономика, отбелязва Ройтерс.

САЩ са най-големият чуждестранен поддръжник и доставчик на оръжие за Тайван, но няма официално споразумение за отбрана. Вашингтон обаче е задължен по закон да предоставя на Тайван средства за самозащита.

Тайван е загрижен от постоянните китайски военни маневри край своята територия през последните четири години. Пекин се опитва да окаже натиск върху демократично управлявания остров, който възприема за своя земя.

Ники Хейли и Рон Десантис: Гласувайте за Тръмп

Доналд Тръмп бе приветстван на националния конгрес на Републиканската партия от свои бивши съперници, които само преди месеци го засипваха с критики. Тази демонстрация на единство контрастира с все по-големите разделения, които разкъсват Демократическата партия, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, която бе последната останала опонентка на Тръмп във вътрешнопартийните избори, се обърна директно към поддръжниците си, след като излезе на сцената под смесица от одобрителни възгласи и освирквания.

"Моето послание към тях е просто: Няма нужда да сте съгласни винаги с Тръмп, за да гласувате за него", каза Хейли.

Тя бе последвана от губернатора от Флорида Рон Десантис, някогашен съюзник на Тръмп, превърнал се в съперник на първичните избори, който се опитва да възстанови връзката си с бившия президент, откакто отпадна от надпреварата.

"Доналд Тръмп беше демонизиран. Той бе съден. Той бе преследван. И почти загуби живота си. Не можем да го предадем. И не можем да предадем Америка", каза той.