Въпреки че първоначално от ДПС на Ахмед Доган декларираха готовност за подкрепа на втория мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България", днес председателят им Джевдет Чакъров изрази резерви по отношение на предложенията на втората парламентарна сила за отлагане с 3 месеца на връчването му.

"Няма предвидени срокове при връчването на проучвателните мандати, но като че ли три месеца са извън разумния срок в това отношение", каза Чакъров.

Попитан за декларацията на "Продължаваме промяната - Демократична България", Чакъров каза, че вече са я обсъдили.

"Имаме нашата позиция, която ще представим днес", добави той.

Чакъров отбеляза, че сме правова държава и Конституцията и конституционните норми трябва да бъдат спазвани. Според него всички антикорупционни идеи, реализации и промени в съответните закони, са добър подход.

"По-скоро една такава законодателна инициатива би следвало да се разглежда след връчване, след получаване на мандата при представяне на съответната управленска програма, там би могла да намери своето място една такава законодателна програма, но да бъде потвърдено с коалиционното споразумение между субекти, които биха образували мнозинство. Очакваме евентуално да се получи мандатът, да бъдат направени съответните предложения и изразяваме готовност за диалогичност", добави Чакъров.

Има смислени неща, но има и тотално противоречие с българската Конституция, коментира зам.-председателят на ПГ на “Има такъв народ” (ИТН) Станислав Балабанов.

Той подчерта, че от ИТН ще подходят конструктивно към декларацията.

"Ако има разум, да си преразгледат декларацията и да премахнат всички противоконституционни елементи в нея, разбира се, с нашите юридически екипи ще седнем и ще разговаряме по приоритети, защото наистина има смислени неща, но има и тотални противоречия с българската Конституция", каза той. 

Или от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) приемат това, което ние предлагаме, или отиваме на нови избори, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред Нова ТВ.

Той подчерта, че ПП-ДБ има с един депутат повече от “Възраждане”. Костадинов попита на базата на какво от ПП-ДБ трябва да поставят условия на другите.

"Ние казваме, че ще подкрепим техните предложени антикорупционни мерки. Ние предлагаме референдуми, не предлагаме да се обявят срещу еврото или срещу лева", каза той.

Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво има да предложат, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Иванов на влизане в Народно събрание.

Той подчерта, че от вчера има решение на Изпълнителното бюро на БСП. Най-вече ни интересува дали действително ще има опит за правителство, или това е опит за забава и политическа игра, добави Иванов.

Не бих обвързвал декларацията на ПП-ДБ с втория мандат, коментира пред журналисти в парламента изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

"Преговори можем да водим, когато има връчен втори мандат, когато е ясно какви са параметрите на разговорите", подчерта той.

По думите му в момента има едно писмо за една декларация.

"Ще отидем на тази среща, вече имаме излъчен екип, и ще кажем какви са нашите аргументи във връзка с предложената декларация", коментира Атанас Зафиров.

Декларацията е несъстоятелна, каза народният представител от ДПС (Пеевски) Йордан Цонев за документа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Ние дадохме вече изявление. Казахме, че това е "опит да бъде изнасилена Конституцията", припомни Цонев.

По думите му сме в хипотезата на чл. 99 от Конституцията, където става въпрос за съставяне на правителство и изпълнителна власт.

"Там не се говори за законодателство, така че тази декларация е несъстоятелна, а и от ПП-ДБ да говорят за корупция, когато според нас голяма част от лидерите им нямат интегритет по тази тема – да използвам техния термин, е несериозно. Когато хората чуят от ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за контрабанди, пачки, пудели, несериозна работа", коментира Цонев.

Колегата му Хамид Хамид каза, че не е видял покана.

По всичко личи, че отиваме на избори, това е може би честният подход към българските граждани, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в ефира на БНТ. 

Тя припомни, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата за среща за обсъждане на проекта на декларация за излизане от политическата криза, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите ѝ обаче ПП-ДБ, която става втора политическа сила по технически причини, не може да налага дневния ред на обществото.

"В рамките на този разговор ще дадем заявка предизборната кампания от страна на всички политически сили да бъде позитивна", заяви Петкова.  

Тя отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са категорични, че втори и трети мандат няма да подкрепят, това е политическата логика.

"Резултатите от изборите ясно показаха коя е първата политическа сила и на коя гражданите гласуваха най-голям вот на доверие – ГЕРБ-СДС. След като с първия мандат не може да бъде съставено правителство, очевидно е, че няма да подкрепим с втори и трети, вече сме правили този жест, не го оцениха достатъчно добре", допълни Теменужка Петкова. 

За евентуално техническо правителство, Петкова отново заяви, че българските граждани са казали своята дума - дават вот на доверие на ГЕРБ - СДС, от партията са подходили максимално отговорно, предложили са правителство с премиер, безспорна в обществото фигура, ерудит.

"Да видим колегите от "Демократична България" какво ще предложат в рамките на днешната среща, но правителство с втория и третия мандат няма да подкрепим", допълни тя. 

До края на деня ще бъде внесена декларацията в Народното събрание, каза зам.-председателят на ПГ на “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) Стою Стоев пред журналисти на влизане в парламента.

"Видяхме вече някои определени декларации, които бяха споделени в публичното пространство. Предстои да видим дали тези същите декларации ще бъдат потвърдени в парламента", обясни депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов. 

За това дали ще бъде редактирана декларацията на ПП-ДБ, както искат някои политически сили, Богданов обясни:

"Нека да седнем на масата, за да поговорим какви са техните предложения. Ние винаги сме били диалогични и ще бъдем и този път. Важно е тези декларации, които бяха заявени в публичното пространство, ние да разберем дали те са препотвърдени и в парламента".

Преди дни от ПП-ДБ представиха и проекта на декларация за излизане от политическата криза в България. С проекта на декларация се призовава президентът да отложи връчването на втория мандат с три месеца, за да бъдат гласувани законопроекти и решения от парламента. В текста се заявява подкрепа за: избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията по честен и прозрачен начин от поне 160 народни представители, въз основа на правила, одобрени от Европейската комисия, за да се гарантира ефективна борба с корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на Министерство на правосъдието; Приемане на изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за ограничаване злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица, избор на нов омбудсман на Република България; приемане на изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност, като първа стъпка в реформата на службите за сигурност.