Верният на Делян Пеевски депутат Байрам Байрам оглави една от най-важните парламентарни комисии - тази по бюджет и финанси.

Другата ключова комисия - тази по конституционни и правни въпроси, отиде при ГЕРБ, като неин председател ще е Анна Александрова.

Днес депутатите най-сетне сформираха комисиите, без които не може да се гласуват закони. Независимите народни представители, в по-голямата си част изключените от парламентарната група на ДПС, нямат право на участие - по правилник. И в миналия парламент Движението държеше бюджетна комисия, но председател бе също верния на Пеевски Йордан Цонев.

Лидерът на партията - Бойко Борисов, отново оглави Комисията по външна политика. Решението за състава на комисията бе гласувано със 174 гласа "за", 26 - "против" и четирима "въздържал се", предава БТА.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков пък беше избран за председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Андрей Цеков, бивш министър на регионалното развитие в последното редовно правителство, поема сега ресорната комисия.

Също ключова - комисията по енергетика - отива в ГЕРБ. Неин председател отново ще е Делян Добрев.

Петър Кънев от БСП пък оглави и в 50-ото Народно събрание Комисия по икономическа политика и иновации.

Христо Гаджев от ГЕРБ отново беше избран за председател на Комисията по отбрана.

Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента стана Маноил Манев (ГЕРБ). 

Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения се формира на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група, приеха още депутатите. Тя се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи, последователно от членовете на комисията. 

За ротационен председател на комисията за настоящата сесия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ. В състава на комисията влизат още Христо Терзийски от ГЕРБ, Атанас Атанасов и Бойко Рашков от ПП-ДБ, Ангел Славчев и Димитър Гюрев от „Възраждане“, Хамид Хамид и Шендоан Халит от ДПС, Атанас Зафиров и Иван Петков от „БСП за България“, и Александър Алексанров и Станислав Богдански от „Има такъв народ“.