След месеци на очакване кметицата на Париж Ан Идалго се потопи в Сена. И така изпълни обещанието си, дадено през януари, да покаже, че реката, която минава през френската столица, е достатъчно чиста, за да се проведат там състезанията по плуване в открити води на Олимпийските игри.

Облечена в неопренов костюм, Идалго се гмурна в реката близо до кметството и катедралата "Нотр Дам". Шефът на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге и префектът на региона Ил-дьо-Франс Марк Гийом се присъединиха към нея.

Плуването на кметицата беше първоначално обявено за края на юни - но парижани започнаха активна кампания да дефекират в реката в дните преди нейното потапяне. В социалните мрежи стана изключително популярен хаштагът #JeChieDansLaSeineLe23Juin, или #ЩеС**авСенаНа23Юни".

"Водата е много, много добра. Малко хладна, но не толкова лоша", каза Идалго, когато излезе от водата днес.

Това е част от усилията да се покаже, че водата в реката е чиста преди летните игри, които ще започнат на 26 юли с пищна церемония на открито, която включва парад на спортисти на лодки по Сена. Тестовете за качеството на водата в началото на юни показаха опасни нива на бактерии, последвани от по-скорошни подобрения.

Министърката на спорта Амели Удеа-Кастера вече плува в Сена на 13 юли, като компания ѝ правеше носителят на титла от Паралимпийските игра в Токио (2021 година) в триатлона Алексис Анкинкан.

По-рано и президентът на Франция Еманюел Макрон заяви готовност да се изкъпе в реката, но засега от Елисейския дворец не са уточнили кога може да стане това.

През лятото на 2023 година еколози обърнаха внимание на високото ниво на замърсеност на водите на Сена. Властите предприеха решителни действия, за да изчистят реката.  

Все пак френските управляващи не са стигнали родните нива на отдаденост - отвреме навреме те се снимат как пият вода от Черно море, за да демонстрират чистотата му, това се наложи на няколко пъти м. г. особено след твърденията, че то е силно завърсено и опасни заради войната в Украйна.