Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще издаде заповед за изтеглянето от пазара на вейпове с форма на детска играчка.

Решението е взето единодушно на заседание на ведомството. 

Мярката на КЗП засяга конкретни марки и модели, представляващи сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите.

Незабавно трябва да се организира изтегляне от пазара на вейп pod TIGER POD с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове. Сред тях са такива, наподобяващи праскова и лимон, леден пъпеш и ледена диня с баркодове 6970323376690, 6970323374788 и 6970323374764.

За решението ще бъдат информирани Агенция "Митници", регионалните дирекции на КЗП, неправителствените организации и Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

Ще бъде изготвена и изпратена нотификация до Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти Safety gate rapex.

Предстои да се издаде акт за забрана на производството, вноса, износа, възмездното или безвъзмездното пускане на пазара на тези стоки и изтеглянето им от всички търговски обекти. Той ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Нела Вампорова, член на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, цитира изследване от 2023 г. с фокус върху деца между 13 г. и 15 година. То показва, че България е първа в Европа по пушещи деца, включително и на електронни цигари, пише БТА. 62,7 на сто от анкетираните деца са споделили, че често са се намирали в затворени обществени места, в които се е пушило. А децата, изложени на пасивно пушене вкъщи, са 54,7 на сто.