От най-голямата партия в Народното събрание – ГЕРБ, са категорични, че трябва да се ходи на нови предсрочни парламентарни избори. Днес от формацията дадоха брифинг след срещата си представителите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за втория мандат. Не дадоха обаче възможност на репортерите да задават въпроси.

ГЕРБ подкрепя антикорупционните инициативи, но не и кабинет

Росен Желязков подчерта, че всъщност срещата е била само с „Демократична България“. Причината е, че партия „Продължаваме промяната“ днес не изпрати представители на разговорите с другите политически сили за втория мандат и за проектодекларацията “за излизане от политическата криза в България”.

Да разговарят с ПП-ДБ приеха ГЕРБ, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Представители на партията на Бойко Борисов днес продължават да твърдят в интервюта, че няма да подкрепят при никакви обстоятелства правителство нито с втория, нито с третия проучвателен мандат. Това се случва след провала с първия, който ГЕРБ получи като най-голяма политическа сила.

На брифинга Росен Желязков обясни, че ГЕРБ подкрепя антикорупционното законодателство, но не и в неговата „нишовост“, както било представено от ПП-ДБ – то било част от започващата предизборна кампания.

Според ГЕРБ правилно е първо да се състави правителство, а след това да се говори за останалото. В настоящия парламент процесите били на „пълна ентропия“ и на „липсваща политическа воля“, освен „всеки да се определя като опозиция“.

Това все повече ни пращало към нови избори.

Настоящите разговори всъщност били полезни в контекста на предстоящия предсрочен вот.

„Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели и намерения, в това число законодателни, в това число възможност и за мнозинство, отчитайки политическата тежест на политическите групи в 51-вото Народно събрание, следвайки нормалната политическа логика за това кой посочва кандидат за председател на Народното събрание, кой посочва кандидат за министър-председател и по какъв начин се носи политическата отговорност за формирането, подкрепата и политиките на един кабинет. В оставащото време на този парламент – толкова, колкото е по Конституция, ние ще работим и съобразно времето, и съобразно сроковете, които са възможни за законодателни инициативи и решения, по тези и по други значими за обществото въпроси. Ясно заявихме в края на разговора на колегите, че ние няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен. Благодаря ви“, заключи Росен Желязков и си тръгна въпреки желанието на репортерите да му зададат въпрос.

"Възраждане" пак иска референдуми, предлага своя декларация

По-късно след срещата си с ПП-ДБ и от „Възраждане“ дадоха брифинг в Народното събрание. От партията отново представиха исканията си за референдуми и пр. и повториха, че ще предложат своя парламентарна декларация в този смисъл. Ако тя не получи подкрепа и те нямало да дадат своята за втория мандат на ПП-ДБ.

Цончо Ганев от радикалната формация разкритикува „Продължаваме промяната – Демократична България“, че е провела разговор с ГЕРБ. Той отново изложи тезата, че трябва да се сформира мнозинство срещу ГЕРБ и ДПС.

БСП не приемат отлагане на преговорите за правителство с два месеца

Последва среща на ПП-ДБ и с представители на "БСП за България". 

На брифинга на соцформацията като говорител се изяви депутатът Иван Иванов. Той обясни, че разговорът бил конструктивен, но подчерта:

"В този вариант декларацията и с условието за двумесечно удължаване работата на парламента няма как да бъде подкрепено от нас. Защото считаме, че дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията..."

БСП имали свои предложения. Хубавото било, че проектодекларацията, подготвена от ПП-ДБ, била отворена и тя можела да се променя. 

Но Иван Иванов обясни, че сформирането на правителство няма как да се отложи с два или три месеца след приемането на съответната група законодателни и други предложения, както искат от "Продължаваме промяната - Демократична България". Това създавало и опасност от плаващи мнозинства, което за БСП било неприемливо. 

Очаквайте подробности.