Върховният административен съд отхвърли молбата на кмета на столичния район „Илинден” Емил Бранчевски да не бъде отстраняван от поста предварително. По отделно дело обаче той обжалва и решението на Общинската избирателна комисия, с което беше отстранен. Днес (четвъртък) предстои заседанието на съда, от което ще стане ясно дали Бранчевски ще бъде окончателно свален от поста.

Междувременно властите във Великобритания са изпратили информация до адвокатите на Бранчевски. От нея става ясно, че името му е отписано от регистъра за участие във фирми, защото са установили, че той не е давал съгласие за това.

Причината за предсрочното му отстраняване от длъжност е фирма, която си открил през февруари тази година на Острова.

Още през май Бранчевски оспори твърденията с мотива, че това е измама и някой е откраднал личните му данни, а целта е била да бъде отстранен от поста. През март, малко след като бе съобщено за новата фирма, районният кмет даде брифинг, на който съобщи, че станал жертва на киберизмама. След проверка в Британския търговски регистър се оказа, че дружеството е регистрирано на 18 февруари тази година.

"Общинска избирателна комисия е постоянно действащ орган и разглежда всички жалби и сигнали подадени до нея. Отдавна е известно, че има сигнали срещу кмета на "Илинден" за несъвместимост“. Това заяви ден по-късно председателката на ОИК Полина Витанова.

Срещу Бранчевски има два сигнала в ОИК - единият е, че продължавал да работи като лекар в Германия, а другият - за откритата фирма. 

Междувременно на брифинг вчера от ГЕРБ-СДС заявиха, че вече един месец столичният район „Илинден” стои „на автопилот”, тъй като не е посочен заместник-кмет на района. По думите на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян близо 100 000 души са засегнати от това и според него след прекратяването на правомощията на Бранчевски са минали две сесии на Столичния общински съвет, в които не е бил внесен доклад за избор на временно изпълняващ длъжността.

От ПП-ДБ-СС обориха тази теза. Юристът и общински съветник Христо Копаранов подчерта, че делото е било за това дали Бранчевски може да продължи да изпълнява функциите си - а не окончателно дали ще остане на поста. Според него в момента няма влязло в сила решение на ОИК за отстраняване на кмета, но по силата на същото определение той в момента реално не може да си изпълнява функциите. 

Той подчерта, че доклад за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет може да внесе всеки общински съветник - включително тези на ГЕРБ. 

Но отбеляза и друг важен детайл, който Хекимян удобно пропусна:

"Столичният общински съвет към момента не е официално уведомен за решението. ОИК не го е изпратила официално на СОС. Причината за това е много проста - законът предвижда, че решението се праща на СОС три дни след влизането в сила, което означава след произнасянето на съда на втора, последна инстанция. Към момента такова решение не е пратено. Дали СОС може без официално да е получил това решение, да избере временно изпълняващ длъжността кмет, е спорен въпрос, на който законът не дава ясен отговор."